Hlavní obsah

Uvalte na Nizozemsko mezinárodní sankce, žádá nasupený Erdogan

Istanbul
Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli prohlásil, že Nizozemsko zaplatí za „nestoudné zacházení” s tureckou ministryní, kterou Nizozemci vyhostili ze země. Vyzval mezinárodní organizace, aby na Nizozemsko uvalily sankce. Situace vyústila podle agentury AP v bezprecedentní diplomatickou roztržku mezi oběma státy.

Foto: Elyxandro Cegarra, ČTK/AP

Podobizna tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na shromáždění místních Turků ve francouzských Metách. Agitoval u nich turecký ministr zahraničí, aby v tureckém referendu hlasovali pro změny ústavy, které by posílily Erdoganovu moc.

Článek

„Určitě za to zaplatí a také dostanou lekci z diplomacie. Naučíme je mezinárodní diplomacii,” prohlásil Erdogan v projevu předneseném v Istanbulu. Turecký prezident při této příležitosti opět postup nizozemských úřadů přirovnal k „nacismu a fašismu”.

Ankara hrozí Nizozemcům nejtvrdší odvetou za to, že o víkendu tureckou ministryni pro záležitosti rodiny eskortovali jako nežádoucí osobu do Německa. Ještě předtím v sobotu nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie.

Erdogan prohlásil, že Nizozemsko postupuje jako "banánová republika". Kritizoval rovněž evropské země, že se proti přístupu Nizozemska k členům turecké vlády neohradily.

Foto: STR, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na tiskové konference ostře odsuzuje postup Nizozemska a hrozí mu odvetou.

Nizozemský premiér Mark Rutte označil Erdoganovy výroky za nepřijatelné a dodal, že Turecko by se mělo za přirovnání Nizozemců k nacistům omluvit. Upozornil, že pokud Turecko nezmění svůj postoj, bude muset Nizozemsko uvažovat o patřičné reakci.

Chtěli agitovat na území evropských států

Oba členové turecké vlády chtěli v Nizozemsku agitovat mezi tureckou menšinou před referendem o kontroverzní turecké ústavní novele, která má posílit pravomoci hlavy státu.

Nizozemsko i další západní státy se přitom stavějí zdrženlivě či přímo odmítavě ke snahám tureckých politiků získat podporu turecké diaspory pro změnu ústavy, která podle svých kritiků poskytne prezidentovi postavení neomezeného vládce.

Neprovokujte, vzkázala Turkům Francie, vystoupení ministra ale povolila

Erdogan poděkoval Francii, že umožnila návštěvu šéfa turecké diplomacie, který v neděli ve městě Mety vystoupil před početným publikem. V přibližně šestašedesátimiliónové Francii některé zdroje odhadují, že turecká menšina má přes 200 000 členů.

Francouzské ministerstvo zahraničí nicméně Turecku vzkázalo, aby se vyhýbalo provokacím, a vyzvalo ke zmírnění napětí mezi Ankarou a zeměmi EU.

Ve zhruba sedmnáctimilionovém Nizozemsku žije podle různých odhadů asi 400 000 až půl miliónu přistěhovalců z Turecka a jejich potomků. Většina má dvojí občanství, a tak může hlasovat v obou zemích.

Nizozemsko se chystá ve středu k parlamentním volbám, ve kterých zápolí nynější premiér Mark Rutte s populistickým politikem odpůrcem islámu Geertem Wildersem.

Reklama

Související články

Jste jako nacisté, opřel se Erdogan do Němců

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal současné německé představitele k nacistům. Reagoval tak na rozhodnutí několika měst nenechat veřejně vystoupit...

Výběr článků

Načítám