Hlavní obsah

Útočníka z Vídně propustili, protože se účastnil programu deradikalizace a obalamutil úředníky

– Vídeň
Novinky, Alex Švamberk

Dvacetiletý Kujtim Fejzulai, který v pondělí večer zastřelil ve Vídni čtyři lidi a dalších 22 zranil, byl propuštěn loni na začátku prosince z vězení, protože se zapojil do programu deradikalizace a dokázal obalamutit úředníky, když je přesvědčil, že se vzdal radikálních názorů. Odsouzen byl za to, že chtěl s dalšími radikály odjet do Sýrie bojovat v řadách Islámského státu.

Foto: Twitter/Peter Velle

Snímek pravděpodobného pachatele útoků ve Vídni

Článek

Dosud se uvádělo, že byl radikál odsouzený v dubnu na 22 měsíců propuštěn kvůli nízkému věku. Zadržen byl už v dubnu 2019. Ministr vnitra Karl Nehammer to však upřesnil: „Byl propuštěn předčasně, protože se zapojil do programu deradikalizace. Měl být připraven se více integrovat do společnosti. Zvládl ale obalamutit justiční program deradikalizace, a dosáhl tak předčasného propuštění.“

Ve Vídni vraždil dvacetiletý Makedonec odsouzený za terorismus

Evropa

Program však útočníka, který se narodil u Vídně v Mödlingu a měl kromě rakouského také severomakedonské občanství, nijak nezměnil. Několik hodin před útokem poslal dvěma svým komplicům videa z útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, kde dva teroristé v roce 2015 zabili 12 lidí, většinou novinářů a karikaturistů, uvedl německý list Bild.

Kvůli karikaturám proroka Mohameda byl letos už zavražděn francouzský učitel historie Samuel Paty, který je ukazoval studentům, když je učil o svobodě projevu. Další útok byl spáchán v Nice. Islámský stát vyzval džihádisty, aby „prolévali krev křižáků” v odvetě za urážlivou kampaň. Týdeník Charlie Hebdo karikatury při příležitosti zahájení procesu s lidmi, kteří se podíleli na útoku na jeho redakci v roce 2015, opět otiskl. [celá zpráva]

Francouzskému učiteli uříznul hlavu za to, že dětem ukázal karikaturu Mohameda

Evropa

Policisté, kteří dokázali útočníka zabít devět minut poté, co dostali informaci o střelbě v centru Vídně, provedli prohlídku v jeho bytě. Zajistili i počítač a podle bulvárního listu Bild zkoumají nyní uzavřený instagramový účet, který mu zřejmě patřil. Na něm mělo být asi dvacet fotografií, na nichž ukazuje své zbraně. Údajně složil přísahu věrnosti vůdci Islámského státu abú Ibrahímovi Kurajšímu. K útoku se přihlásil Islámský stát.

K teroru ve Vídni se přihlásil Islámský stát

Evropa

V souvislosti s útokem bylo v Rakousku zadrženo 14 lidí. Další dva lidé byli zadrženi speciálními švýcarskými silami ve Winterthuru za spolupráce s rakouskými úřady. Podle švýcarské ministryně spravedlnosti se oba setkali s útočníkem. Více ale kvůli probíhajícímu vyšetřování nesdělila.

Reklama

Výběr článků

Načítám