Hlavní obsah

Útočník ze Stockholmu se soudu přiznal

Stockholm
Aktualizováno

Uzbek Rachmat Akilov se soudu ve Švédsku přiznal k pátečnímu útoku s nákladním autem ve Stockholmu. Uvedl to server Local. Neúspěšný žadatel o azyl v centru švédského hlavního města zabil čtyři lidi.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Rachmat Akilov

Článek

Devětatřicetiletý Akilov přiznává svoji vinu, oznámil v pondělí švédskému okresnímu soudu Akilovův právní zástupce. „Jeho postoj je takový, že se k teroristickému činu přiznává, a tudíž přijímá, že bude zadržován,“ řekl obhájce Johan Eriksson.

Akilov byl u soudu přítomen, ale sám nevypovídal.

Prokurátor soud žádal o prodloužení vazby a soudkyně podle očekávání rozhodla, že Uzbek zůstane ve vazbě až od začátku procesu.

Posílená bezpečnostní opatření před budovou soudu ve Stockholmu

Akilov, který podle vyšetřovatelů projevoval sympatie vůči radikálním islamistům, je podezřelý, že ukradl nákladní vůz, který patřil místnímu pivovaru, a najel do lidí na rušné nákupní třídě Drottninggatan v centru Stockholmu. Při útoku přišli o život čtyři lidé, mezi nimi dva občané Švédska, jeden Brit a jeden Belgičan.

Akilov žádal požádal před třemi lety ve Švédsku o azyl. Jeho žádost však úřady loni v létě zamítly a Uzbeka čekalo vyhoštění. [celá zpráva]

Akilov má podle švédských médií v Uzbekistánu ženu a čtyři děti, jimž posílá vydělané peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám