Hlavní obsah

Uzbek podezřelý z útoku ve Stockholmu měl být deportován ze země

– Stockholm • Aktualizováno

Muž podezřelý ze spáchání pátečního atentátu ve Stockholmu žádal v roce 2014 ve Švédsku o povolení k pobytu, kterou ale úřady zamítly. Proto měl být ze země deportován a kvůli tomu ho úřady hledaly, uvedl na nedělní tiskové konferenci policejní mluvčí Jonas Hysing.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Lidé nosí na místo neštěstí květiny.

Článek

Muž projevoval sympatii vůči extremistickým organizacím, včetně takzvaného Islámského státu, zaznělo na tiskové konferenci.

Žádost o azyl, kterou muž podal v roce 2014, byla v červnu minulého roku zamítnuta a muž měl být deportován.

Švédská policie podezřívá 39letého Uzbeka, že v pátek odpoledne najel nákladním vozem do davu lidí na rušné nákupní třídě v centru Stockholmu. O život přišli čtyři lidé, mezi nimi dva občané Švédska, jeden Brit a jeden Belgičan. Patnáct lidí utrpělo zranění, Češi mezi nimi podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Ireny Valentové nejsou.

V souvislosti s atentátem vyšetřovatelé zadrželi dalších pět lidí, na pět stovek jich vyslechli. Nic konkrétního podle nich nenasvědčuje, že by v zemi hrozily další útoky.

List Dagens Nyheter nově tvrdí, že jeden další člověk byl zatčen, policie se o tom však na tiskové konferenci nezmínila.

Reklama

Výběr článků

Načítám