Hlavní obsah

Útočník z Louvru promluvil, prý chtěl jen posprejovat umělecká díla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Egypťan Abdalláh Hamamí, který minulý týden vyzbrojen mačetami zaútočil na vojenskou hlídku v Louvru, promluvil. Vyšetřovatelům potvrdil svou totožnost a prohlásil, že nikomu nechtěl ublížit. Mačety prý měl jen na svou obranu a do Louvru šel posprejovat umělecká díla na protest proti francouzské vojenské intervenci v Sýrii. Po rozhovoru s detektivy se mu přitížilo.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Abdalláh Hamamí

Článek

Hamamí sice skutečně měl baťoh se spreji. Jeho tvrzení, že neměl v plánu nikomu ublížit, ale odporuje fakt, že byl postřelen poté, co s mačetou v ruce za pokřiku „Alláhu akbar” napadl a lehce zranil jednoho z vojáků dohlížejících nad bezpečností v Muzeu. [celá zpráva]

Devětadvacetiletý Egypťan vyšetřovatelům řekl také to, že jednal na vlastní pěst a nikdo ho k tomu neinspiroval. Toto tvrzení bezpečnostní složky prověřují. Další výslech prozatím není možný, protože se Hamamího zdravotní stav zhoršil.

Foto: Philippe Wojazer/File photo, Reuters

Vojenská hlídka u muzea Louvre v Paříži

Egypťan přiletěl do Francie 26. ledna z Dubaje na turistické vízum. V pokoji hotelu, kde se u třídy Champs-Elysées ubytoval, našli policisté několik jeho osobních věcí, ale nic, co by ho spojovalo s nějakou teroristickou skupinou. Rodina podezřelého ujistila, že Hamamí nedával nijak najevo podporu džihádistům.

Deník Le Parisien napsal, že Egypťan pochází z dobré rodiny a na sociálních sítích se představoval jako ženatý otec malého dítěte, obchodní manažer firmy pro rozvoj životního prostředí a fanoušek fotbalového klubu Bayern Mnichov.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Policie po incidentu obklíčila okolí Louvru

Po příletu do Paříže ale podle vyšetřovatelů zakoupil dvě mačety v jednom obchodu se zbraněmi v 11. pařížském obvodu, kde žije početná arabská komunita. Hodiny před útokem u Louvru posílal stále více nábožensky zaměřených zpráv na síti Twitter. „Ve jménu Boha, za naše bratry v Sýrii a bojovníky po celém světě,“ stálo v jednom z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám