Hlavní obsah

Ústřední ruský modul ISS přesluhuje

– Moskva

Centrální modul mezinárodní vesmírné stanice ISS Zarja přesluhuje. Překročil i dobu, po kterou byla garantována jeho funkčnost. V kritickém stavu je systém telemetrického řízení, uvedla ruská agentura RBK s odvoláním na chystanou zprávu ruských expertů o stavu ISS, na které se podíleli i specialisté z moskevského centra M. V. Chruničeva, které modul navrhlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Modul Zarja byl vynesen do kosmu v roce 1998Video: Reuters

 
Článek

„Značná část z elektronického vybavení na palubě je daleko za hranicí záruky a garantované funkce,“ uvádí zpráva. Experti dodali, že doba životnosti modulu Zarja vypršela v roce 2013. Pak ale byla prodloužena do roku 2024, s čímž souhlasili všichni zúčastnění na provozu ISS.

V kritickém stavu je blok telemetrického řízení BR-9CY-8, jehož životnost byla překročena více než čtrnáctkrát. Kvůli tomu kosmonauti při plnění rutinních úkolů používají data z amerického segmentu ISS.

Chruničevovo středisko ale podotklo, že žádné připomínky k fungování modulu Zarja nebyly.

Modul Zarja byl na oběžnou dráhu vyslán v listopadu 1998 jako základní část ISS. Každoročně na jeho udržování Rusko vynakládá 1,5 miliardy dolarů (přes 33 miliard korun), uvedla RBK.

Reklama

Výběr článků

Načítám