Hlavní obsah

USA zpřísnily podmínky pro azyl, čelí kritice OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Ženeva

Americká administrativa v pondělí odepřela právo na azyl osobám vstupujícím na americké území ze třetí země, nikoli tedy přímo z domovského státu. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) kritizuje toto zpřísnění podmínek pro získání azylu ve Spojených státech. Nová omezení ohrozí zranitelné lidi prchající před násilím.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Středoamerický migrant se snaží překonat hraniční bariéru mezi Mexikem a USA.

Článek

„Ohrozí to zranitelné lidi, kteří potřebují mezinárodní ochranu před násilím a pronásledováním,” uvedl UNHCR v prohlášení se zřetelem na brutalitu středoamerických gangsterských band a vyjádřil nad novým krokem americké vlády „hluboké znepokojení”. V nebezpečí nyní budou podle něj hlavně „zranitelné rodiny”.

Opatření americké vlády, které platí od úterý, je namířeno především proti uprchlíkům ze středoamerických států Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru, kteří se snaží proniknout do USA přes Mexiko.

Podle dosud platných pravidel neměli právo na azyl pouze migranti přicházející do USA z takzvaných bezpečných zemí. V Severní Americe má tento status zatím jen Kanada. Nyní nebudou mít právo na azyl ani občané třetích zemí, kteří přijdou do Spojených států přes jižní hranici s Mexikem.

USA čelí vlně migrantů z Latinské Ameriky 

USA si v rámci dohody s Mexikem, která zajistí, že na mexické zboží nebude uvaleno clo, vymohly, že se sníží počet migrantů. Pokud k tomu nedojde, bude Mexiko uznáno jako bezpečná země. [celá zpráva]

Podle vládních statistik přejde americko-mexickou hranici měsíčně několik desítek tisíc středoamerických rodin. Jejich počty přitom neustále rostou.

UNHCR připustil, že „azylový systém Spojených států je pod významným tlakem”. „Bude-li potřeba, jsme připraveni hrát konstruktivní roli ve snaze tento tlak zmírnit,” dodal vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

Reklama

Výběr článků

Načítám