Hlavní obsah

USA vyzývají své občany k opuštění Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Minsk

Spojené státy zvýšily svou výstrahu pro cesty do Běloruska, svým občanům nyní doporučují, aby zemi okamžitě opustili kvůli aktivitě ruských jednotek u běloruských hranic s Ukrajinou. Na svém webu to uvádí americké ministerstvo zahraničí.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr ruského ležení v Bělorusku u ukrajinských hranic

Článek

„Kvůli navyšování nezvyklé a znepokojivé ruské vojenské aktivity poblíž hranic s Ukrajinou by si občané USA, kteří jsou v Bělorusku, nebo tam zvažují cestu, měli být vědomi, že situace je nepředvídatelná a v regionu panuje zvýšené napětí,“ píše americké ministerstvo zahraničí, které rovněž vyzývá Američany, aby „okamžitě odjeli veřejnými nebo soukromými prostředky“.

USA vyzvaly ve čtvrtek svoje občany k opuštění Ukrajiny a v posledních dnech tvrdí, že ruská invaze může přijít v podstatě kdykoliv. V pondělí rovněž oficiálně přesunuly svou ambasádu z Kyjeva do Lvova na západě země.

Před cestami do Běloruska odrazuje i české ministerstvo zahraničí, občany, kteří se rozhodnou v zemi zůstat, vyzývá k maximální opatrnosti. Měli by podle něj mít rovněž připravený evakuační plán pro případ nouze.

Rusko popírá, že by chtělo zaútočit na Ukrajinu a obviňuje Západ z hysterie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám