Hlavní obsah

USA varovaly Kyjev před zásahem proti demonstrantům

Washington/Kyjev

Spojené státy ve středu varovaly Ukrajinu, že případný násilný zásah proti prozápadním demonstrantům v Kyjevě může vést k sankcím. Kyjevský soud zakázal na žádost radnice do 8. března konání všech demonstrací v centru města. Považuje se to za otevření cesty k zásahu proti protivládním demonstrantům.

Foto: Alex Švamberk

Milicionáři v centru Kyjeva

Článek

Podle ukrajinských médií může ministerstvo vnitra využít tento verdikt k ospravedlnění zásahu proti demonstrantům. Ti od počátku prosince prakticky nepřetržitě protestují proti rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče zastavit sbližování s Evropou.

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová při kongresovém slyšení řekla, že ministerstvo ponechává všechny možnosti reakce na případný dramatický vývoj otevřené. Důrazně odsoudila násilnosti proti demonstrantům, zastrašování ukrajinských médií a pokusy potlačit politickou aktivitu lidí.

Šéf zahraničního výboru Senátu Robert Menendez při slyšení v Kongresu prohlásil, že Senát nechce na ministerské rozhodnutí čekat: „Pokud vláda prezidenta Janukovyče použije násilí proti vlastním lidem, nezůstaneme hluchým k výzvám statečných Ukrajinců, jejichž protesty jsou vedeny touhou po svobodě. Nebudeme čekat, až ministerstvo zahraničí zavede sankce, zahraniční výbor se o příslušný zákon postará sám,” konstatoval senátor.

Podle vlivného republikánského senátora Johna McCaina musí USA „stát morálně při Ukrajině, která hlasitě volá Američany o pomoc”.

Reklama

Výběr článků

Načítám