Hlavní obsah

USA: Rusko překročilo hranice, za útok ve Vrběticích by mělo zaplatit

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Rusko by mělo zaplatit za útok na muniční sklad ve Vrběticích z roku 2014, uvedlo americké ministerstvo zahraničí pro server EUobserver. Dodalo, že NATO a EU nyní čelí klíčovému testu své politiky.

Foto: Policie ČR

V příkrém svahu u epicentra výbuchu skladu u Vrbětic pomáhalo horolezecké vybavení a další technika. Archivní foto.

Článek

„Spojené státy a naši partneři musejí chránit naše národní zájmy a dosáhnout toho, že ruská vláda zaplatí za akce, kdy se překračují hranice respektované odpovědnými národy,“ řekl ve středu mluvčí ministerstva zahraničí Spojených států EUobserveru.

Podle něj byl útok znepokojivý a je potřeba, aby spojenci vyslali „jasný vzkaz, že ruské nebezpečné akce se setkají s adekvátní odpovědí“.

Spojené státy podle něj rovněž potvrzují „zjištění České republiky získané při dlouhém vyšetřování“ výbuchu, která dospěla k závěru, že operace z ruské vojenské rozvědky GRU způsobily výbuch v muničním skladu u Vrbětic před sedmi lety, kdy zemřeli dva lidé.

EU odsuzuje narušení české svrchovanosti a podporuje potrestání viníků

Evropa

NATO a EU vydaly podobná stanoviska. „Spojenci v NATO stojí společně proti nebezpečným ruským způsobům destabilizujícího chování,“ uvedl představitel aliance s tím, že tu je „důvodné podezření“, že to udělala GRU.

Českou žádostí o vyjádření solidarity v ostrém diplomatickém sporu s Ruskem se ve čtvrtek zabývají velvyslanci členských zemí Severoatlantické aliance. Podle diplomatických zdrojů Česko usiluje o společné vyjádření solidarity, není však zatím jisté, zda se podaří docílit toho, že další země vypovědí ruské diplomaty.

Šéf britského zahraničního výboru pro Novinky: NATO musí po Vrběticích táhnout za jeden provaz

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám