Hlavní obsah

USA nasadily k ochraně Islandu a Nizozemska tucet stíhaček F-15C

Spojené státy potvrdily své odhodlání chránit Evropu, když o víkendu rozmístily dvanáct stíhacích letadel F-15C Eagle a 350 příslušníků letectva USAF.

Foto: Profimedia.cz

Roj amerických letadel F-15C

Článek

Stroje ze dvou letek Národní gardy v Massachusetts a Kalifornii budou podnikat hlídkové lety z Islandu a cvičné lety z Holandska.

Spojené státy po konci studené války stahovaly své jednotky z Evropy a pokračovaly v tom i v novém tisíciletí, kdy vedly války v Iráku a Afghánistánu a kvůli rostoucí moci Číny se začaly soustřeďovat na ochranu pacifické oblasti. Svou základnu na Islandu uzavřely v roce 2006. Od roku 2008 střežily vzdušný prostor ostrova síly NATO včetně českých JAS-39 Gripen. Ty budou na Islandu nasazeny opět na podzim.

Stroje NATO ale nebyly schopné bránit narůstajícímu narušování vzdušného prostoru Islandu ruskými dálkovými letouny, proto se USA rozhodly vrátit na Island. „Nárůst počtu hlídkových letů ruských stíhaček a bombardérů i plaveb ponorek v severním Atlantiku připoutaly novou pozornost k regionu a ukázaly potřebu přítomnosti NATO v oblasti,“ uvedl ředitel Transatlantické bezpečností iniciativy Atlantické rady Magnus Nordeman.

Další stroje ve Finsku

Dvanáct strojů F-15C ale není jediným příspěvkem USA k posílení bezpečnosti Evropy a odstrašení Ruska, které loni zvýšilo počet letů svých strategických bombardérů Tu-95 nad Severním mořem až k Británii. Už v únoru oznámily, že ze stejného důvodu rozmístí na jaře v rámci operace Atlantic Resolve šest strojů F-15 v Finsku. Rozmístěny by měly být příští měsíc.

USAF má ve výzbroji 249 strojů F-15, verze C a D slouží k vybojování nadvlády ve vzduchu a ochraně vzdušného prostoru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám