Hlavní obsah

USA jsou znepokojeny, rakety v Polsku nestihnou rozmístit do roku 2012

VARŠAVA

Americký generál Henry Obering, který má na starosti projekt protiraketové obrany, je znepokojen pomalou ratifikací smlouvy o umístění antiraket v Polsku,. Obává se, že se nepodaří střely umístit na polské území v roce 2012, jak se plánuje. Uvedl to ve čtvrtek ve Varšavě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf amerického úřadu pro raketovou obranu Henry Obering

Článek

"Jsem velmi znepokojen. Je to nejhlubší znepokojení, jaké dosud zažívám," prohlásil Obering na semináři ve Varšavě. "Bude-li dohoda ratifikována až koncem roku, nebudeme moci v Polsku do roku 2012 antirakety instalovat. Čím víc se projekt zpozdí, tím později budeme moci protiraketovou obranou disponovat a tím víc šancí dostane Írán," prohlásil.

Smlouvu musí schválit polský parlament a podepsat prezident. Prezident Lech Kaczyński je pro co nejrychlejší postup. "Já ji samozřejmě ratifikuji," řekl na dotaz České televize ve středu večer na palubě letadla při návratu z Ukrajiny.

Náměstek polského ministra obrany Stanislaw Komorowski však pochybuje, že by parlament ještě letos ratifikoval základní smlouvu, kterou uzavřely USA a Polsko v srpnu. Připomněl, že základní smlouva je pouze jedním z dokumentů, o nichž země jednají. Sám je pro rychlou ratifikaci.

Obering ve středu navštívil sever Polska,kde bude desítka raket dislokována. Zmínil, že investice ve výši 400 miliónů dolarů posílí ekonomiku regionu. Ve středu přitom ještě panoval relativní optimismus.

Radar má stát v České republice. Čeští poslanci začali projednávat dvě smlouvy s USA o zřízení radaru v Brdech a o postavení amerických vojáků na českém území ve středu. Opoziční socialisté navrhují přerušit jednání na několik měsíců. Premiér Mirek Topolánek naopak chce, aby sněmovna předala dohody k posouzení svým výborům a dala jim na to delší lhůty. Ratifikace by se tak v Česku odehrála nejspíš až začátkem příštího roku. Topolánek by dal přednost ratifikaci po nástupu nového amerického prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám