Hlavní obsah

Ne „abnormal“, ale „at normal“. AFP opravila zprávu o radioaktivitě v Černobylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úroveň radioaktivity v odstavené Černobylské jaderné elektrárně je normální, řekl generální tajemník Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi, který odstavené zařízení v úterý navštívil. Grossi přijel na návštěvu odstaveného zařízení v den 36. výročí jaderné katastrofy v elektrárně. Agentura AFP zprvu nesprávně interpretovala jeho slova a označila hodnoty za „abnormální“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K výbuchu v Černobylské jaderné elektrárně došlo 26. dubna 1986Video: Reuters

 
Článek

„Úroveň radiace je, řekl bych, normální,“ řekl Grossi novinářům při návštěvě areálu elektrárny.

Agentura AFP, která Grossiho vyjádření vypustila do světa, nejprve napsala, že radiační hodnoty označil za „abnormální“. Zhruba po 45 minutách na Twitteru avizovala opravu. Chyba údajně vznikla špatným přepisem.

OPRAVA: Úroveň radiace v místě černobylské jaderné katastrofy je „normální" (at normal) – oprava z „abnormální“ (abnormal) kvůli chybě v přepisu.

„Byly ale okamžiky, kdy úrovně stoupaly kvůli pohybu těžké techniky, kterou si sem Rusové přivezli, a když odjížděli,“ dodal.

Ruští vojáci opouštějí Černobyl. Někteří o havárii vůbec nevěděli

Válka na Ukrajině

„Situace byla dříve absolutně nenormální a velmi, velmi nebezpečná,“ komentoval při příchodu k sarkofágu ruskou okupaci.

Rusové si z Černobylu odnesli radioaktivní suvenýry a řekli si o Darwinovu cenu

Válka na Ukrajině

Ruští vojáci areál Černobylské elektrárny opustili téměř před měsícem. Do jednotlivých objektů v areálu vstupovali ruští vojáci nebo tam kopali zákopy.

Okupace areálu elektrárny ruskou armádou byla podle Grossiho opravdu nebezpečná.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek černobylského sarkofágu

Na místě doplnil, že MAAE situaci každý den sleduje.

Informace, že by měla být úroveň radiace u Černobylu abnormální, zpochybnila šéfka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

„Že se kvůli pohybu těžké vojenské techniky ruských nájezdníků zvýšila úroveň radiace na některých místech u černobylské elektrárny, víme přece již dva měsíce. A také jsme to mockrát komentovali. Nejsou to hodnoty, které by měly být zajímavé jinak než lokálně,“ napsala na Twitteru.

Rusové rozvířili radioaktivní prach v Rudém lese u Černobylu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám