Hlavní obsah

Úřady samozvané Doněcké lidové republiky ohlásily evakuaci civilistů do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Vůdce samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin v pátek oznámil, že tamní úřady začaly s hromadnou evakuací civilních obyvatel do Ruska. Rusko už pro ně připravilo nouzové ubytování v Rostovské oblasti. První na řadě jsou ženy, děti a senioři. O prohlášení informoval server separatistů DNR-News.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Šéf samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin.

Článek

„V posledních měsících každý den vidíme nárůst množství ukrajinských vojáků a zbraní včetně raketometů Smerč a Uragan i (protitankových) raket NLAW a Javelin a střel Stinger podle linie dotyku. Ozbrojené síly nepřítele jsou v bojových formacích připravené násilně dobýt Donbas,“ zdůvodnil evakuaci Pušilin, který emotivně zdůraznil, že zmíněné zbraně míří na pokojné obyvatele: „Na nás a naše děti.“

Podle jeho vyjádření „ukrajinský prezident Voldydymyr Zelenskyj dá brzy armádě rozkaz zahájit útok a naplnit plán invaze na území Doněcké a Luhanské lidové republiky“. Nepřiblížil však, odkud tuto informaci má. O hotovém plánu útoku mluvil už na konci ledna velitel milice DNR Eduard Basurin, ovšem opět bez důkazů.

Pozveme sem ruské vojsko, vyhrožuje velitel doněckých separatistů

Evropa

Tento týden cvičili ukrajinští vojáci na Donbasu nedaleko fronty s raketovými systémy NLAW a Javelin, které dostaly z Británie a USA. Protiletadlové střely Stinger dodala Ukrajině Litva.

Den po cvičení ve středu  následovala prudká přestřelka po celé délce fronty, o které tvrdí separatisté, že ji zahájili ukrajinští vojáci. Granát separatistů při ní zasáhl školku ve Stanycji Luhanské.

Minometná palba na Donbasu, stahování Rusů se zatím nepotvrdilo

Evropa

Pušilin zdůraznil, že ozbrojené síly DNR jsou v bojové pohotovosti a plně připravené chránit civilní obyvatele a infrastrukturu. Přesto vyzval k evakuaci: „Žádám vás, abyste naslouchali. Dočasný odchod zachrání život a zdraví vám i vašim blízkým.“

Odchod zaměstnanců a jejich rodin mají zorganizovat podniky. Velitelství teritoriální obrany by zase mělo zajistit dopravu evakuovaných. Zařízeno je nejen ubytování v Rusku, ale také hladký přechod přes hranice.

Ukrajinští vojáci cvičili na Donbasu s nově dodanými střelami NLAW

Evropa

Pušilinův krok dále eskaluje napětí na Donbasu. Evakuace může ochránit obyvatele před případnou snahou Kyjeva získat silou kontrolu nad Donbasem, ale může také uvolnit operační prostor pro případ, že by ruské jednotky zaútočily na zbytek Doněcké a Luhanské republiky nebo Záporoží, aby získaly pobřeží Azovského moře a s ním i přístup na Krym po souši.

Výběr článků

Načítám