Hlavní obsah

Úmorná vedra sužují celou Evropu

Evropu trápí úmorná horka, tropické teploty se nevyhnuly dokonce ani oblastem za polárním kruhem. Horké počasí si spolu s jarem bez deště vybírají daň v podobě ničivých požárů a zničené úrody. Nejtragičtější je situace v Řecku, kde v plamenech zahynulo přes 80 lidí a dalších více než 20 úřady pohřešují. Před vysokými teplotami, rizikem požárů a také silnými bouřkami varují také čeští meteorologové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evropu zasáhla vlna vederVideo: Reuters

 
Článek

Řecko každoročně bojuje s mnoha lesními požáry, které se ovšem letos po nezvykle suché zimě i jaru rychle šíří. Katastrofických rozměrů dosáhl požár u Atén, kde se plameny vlivem silného větru staly nepředvídatelné.

V ohni tento týden zahynulo přes 80 lidí, mnohé z nich plameny uvěznily v autech. Materiální škody dosáhnou astronomické výše, poničeno bylo přes 500 domů a spáleno několik stovek aut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na spálenou vesnici Mati v ŘeckuVideo: AP

Oheň pustoší také Švédsko, kterému s hašením vypomáhá několik evropských zemí, neboť skandinávský stát nemá na zvládání rozsáhlých lesních požárů dostatečné kapacity.

Foto: Profimedia.cz

Záběr dánského města Slagelse z družice Sentinel-2. Vlevo loňský červenec, vpravo letošní.

Při hašení tam poněkud netradičně asistují i gripeny. Protože se požár blížil ke střelnici Älvdalen, kde se nachází i nevybuchlá munice a hasiči se tam kvůli složitému terénu nemohli dostat, shodil tam ve středu bojový letoun laserem naváděnou bombu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Gripen shodil na lesní požáry ve Švédsku bombuVideo: Reuters

Požáry se nevyhnuly ani sousednímu Norsku, kde zahynul hasič, či Finsku a také Lotyšsku.

Sever Evropy vůbec zažívá mimořádná dlouhodobá horka. Norsko prožilo historicky nejteplejší květen a ve finském Laponsku, kde je místními za vedro považováno již 20 stupňů Celsia, se každodenní realitou staly teploty atakující 30 stupňů Celsia. Severofinské Rovaniemi, které leží jen pár kilometrů jižně od polárního kruhu, tak čeká další horký víkend.

S požáry bojují Francie, Itálie či ruská Sibiř, v Německu kvůli horku muselo být v úterý uzavřeno letiště v Hannoveru, neboť extrémní teploty poškodily vzletovou a přistávací dráhu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Obyvatelé Bruselu vyhledávají osvěžení, kde mohou.

V Británii úřady důrazně varují obyvatele, aby kvůli suchu nerozdělávali v přírodě oheň. Nedaleko Manchesteru hasiči od konce června tři týdny bojovali s požárem rašeliniště, nasazena byla i armáda. Nakonec pomohl déšť.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Pláže ve Skotsku se zaplnily lidmi.

Nevídané horko zaskočilo nejen obyvatele Anglie či Walesu, kde teploměr ukazoval 30 stupňů, ale i Skotsko. Nyní britští meteorologové na víkend předpovídají ochlazení a přeháňky až bouřky.

Celkově britští meteorologové očekávají, že letošní léto bude v porovnání s historickými teplotními záznamy rekordní.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Horko je i v Londýně

Uživatelé Twitteru sdílejí satelitní a letecké snímky severní Evropy, kde kdysi svěží zelenou v zalesněných a zatravněných oblastech nahradila žlutá a hnědá. To je případ i Dánska, které zažilo nejsušší červenec za posledních 150 let.

Podobné sucho pomáhá archeologům, neboť z nových leteckých snímků jsou v půdě jasně viditelné obrysy dávno zničených historických staveb. Například v Magoru ve Walesu se podařilo zaměřit někdejší římské opevnění.

Vlna veder bude mít ale v každém případě dalekosáhlé finanční dopady, a to nejen kvůli domům, které při lesních požárech lehly popelem. Vedra totiž znamenají větší spotřebu elektrické energie pro chod klimatizací, což zatěžuje elektrickou rozvodnou síť. Jaderné elektrárny ve Francii ale musí snižovat výkon, protože se kvůli teplé vodě v řekách potýkají s nedostatečným chlazením reaktorů. Do problémů se kvůli horku dostaly i plynové elektrárny v Británii či jedna uhelná elektrárna v Německu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Slunce nad Berlínem

Kvůli nedostatku deště zase trpí zemědělské plodiny, což znamená nižší úrodu. Cena pšenice v Evropě tak vzrostla na tříleté maximum a přiblížila se ke 200 eurům (5130 korun) za tunu.

Meteorologové nynější vlnu veder vysvětlují především současným stavem proudění v atmosféře, které se nezvykle vyklonilo k severu, což umožnilo horkému vzduchu od jihu vstoupit vysoko na sever Evropy.

Takzvané tryskové proudění, tedy proudění vzduchu v atmosféře ve směru ze západu na východ, se běžně meandrovitě vlní, což vede ke střídání teplého vzduchu od jihu a studeného ze severu; v posledních měsících ale podle odborníků zůstává ve stejné pozici. To znamená, že podoba počasí je dlouhodobě stabilní. Klimatologové rovněž poukazují na vliv lidské činnosti na změnu podnebí, obzvláště v souvislosti s extrémy.

S vedry se potýká i Česká republika. Aktuálně je stále v platnosti výstraha před vysokými teplotami a rizikem požárů, k níž v pátek přibylo i varování před silnými bouřkami. [celá zpráva]

Od horka si podle meteorologů v příštích dnech lidé příliš neodpočinou ani po setmění, takzvaných tropických nocí, kdy teplota neklesne pod 20 stupňů Celsia by podle nich mělo přibývat, což platí zejména pro města. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám