Hlavní obsah

Ukrývá legendární Jantarovou komnatu bunkr v Polsku?

Právo, Pavol Minárik

V jednom z bývalých nacistických bunkrů v polských Mamerkách pod Wegorzevem ve Wyrminsko-mazurském vojvodství, chráněna tlustým betonem, se má skrývat Jantarová komnata anebo aspoň její část. Televizi TVP to řekl Bartolomiej Plebanczyk, pracovník místního muzea. Jeden z největších pokladů světa záhadně zmizel koncem druhé světové války v Polsku.

Foto: Profimedia.cz

Kopie komnaty v Kateřinském paláci v obci Carskoje Selo u Petrohradu

Článek

Bunkr už zkoumali georadarem, který podle Plebanczyka odhalil skrytou místnost o rozměrech 3 × 2 × 9 metrů, v níž by se skvost nazývaný také osmý div světa mohl nacházet.

„Už jsme požádali městský úřad ve Wegorzevě o souhlas provést vrty, abychom mohli dovnitř bunkru spustit kamery. Ty definitivně potvrdí, nebo vyvrátí přítomnost pokladu,“ sdělil s tím, že rozhodně nepochybuje o prvním.

Informace od válečného zločince Kocha

Piotr Gawrycki, nadlesní zodpovědný za region, už přitom varoval, že nebude tolerovat „individuální hledače“ pokladu. „Všechno se musí odehrávat pod dohledem úřadů,“ dodal.

Cennosti v hodnotě kolem půl miliardy dolarů (11,7 mld. korun) v jednom z nejlépe dochovaných a největších bunkrů v Polsku podle TVP hledali v minulosti různé instituce i jednotlivci, avšak tehdy ještě neměli k dispozici georadar, takže neuspěli.

Areál Mamerki, v němž leží bunkr, vznikl v letech 1940–44. Pro 40 generálů a polních maršálů, 1500 důstojníků a vojáků wehrmachtu bylo postupně postaveno na 250 objektů, z toho 30 krytých železobetonem.

Když se v červnu 1941 při nacistickém vpádu do Sovětského svazu dalo do pohybu 148 divizí se třemi milióny vojáků, mozek do té doby největšího válečného stroje sídlil právě v tomto komplexu. Adolf Hitler dohlížel na počátek Operace Barbarossa z bunkru ve Vlčím doupěti, vzdáleném 18 km na jih od Mamerek.

Původně sloužila jako kuřárna
Komnatu tvoří především nástěnné jantarové panely zobrazující sluch, čich, zrak a společně hmat a chuť. Doplňují je zrcadla, mozaiky z drahokamů, pozlacené ornamenty, sochy a další výzdoba. Dokončili ji v roce 1711 dánští a polští řemeslníci na objednávku pruského krále Bedřicha I. Ten si přál mít v berlínském zámku Charlottenburg reprezentativní kuřárnu.
V roce 1716 ji daroval pruský panovník Fridrich Vilém I. ruskému caru Petru I. výměnou za urostlé členy pro svou osobní gardu. Komnata byla umístěna v Kateřinském paláci v obci Carskoje Selo u Petrohradu. Po několika renovacích v 18. století zabírala přes 55 m2 a tvůrci na ni použili kolem šesti tun jantaru. Večer se v komnatě rozsvěcovalo v křišťálových lustrech přes půldruhého tisíce svíček.
V roce 1941 ji Němci z Petrohradu ukradli a rozebranou odvezli. Až do jara 1945 byla ve 27 bednách uložena v Königsbergu (dnešní Kaliningrad). Od té doby po ní neúspěšně pátrají hledači pokladů, např. i v Krušných horách, na Šumavě či v Polsku. V Kateřinském paláci je na původním místě od roku 2003 dokonalá kopie Jantarové komnaty.

Na místo už před desetiletími upozornil Erich Koch, Hitlerův osobní zástupce ve Východním Prusku, odpovědný za smrt tisíců Poláků. Tohoto válečného zločince krátce po ukončení druhé světové války dopadli v Hamburku britští vojáci a vydali ho do Polska, kde byl odsouzen k trestu smrti. Rozsudek však nebyl vykonán, a pokud gauleiter Koch skutečně znal tajemství jantarové komnaty, vzal je s sebou do hrobu – zemřel v polské věznici v Barczevu v roce 1986.

Zase jen další léčka na turisty?

Během zimy 1944 údajně přijela k bunkru německá nákladní auta se silnou ostrahou, aby zde vyložila neznámý náklad. Obsah beden pak speciální jednotka wehrmachtu zapečetila. TVP i další polská média obšírně informují, že „konečně se objevily relevantní informace o zmizelé Jantarové komnatě“ a že „stopy skutečně vedou do Mamerek“.

Pouze portál Natemat.pl  připomněl, že ani ne před rokem vypukla horečka kolem podzemního tunelu s nacistickým „zlatým“ vlakem u Walbrzychu, která zachvátila nejen Polsko, ale které se věnovala média po celém světě. [celá zpráva]

Zatím však nikdo vlak ani zlatý poklad nenašel, takže teď přišla řada na Jantarovou komnatu.

A rovněž v Mamerkách u Mazurských jezer chybějí turisté stejně jako před rokem ve Walbrzychu, avšak tam už jezdí ve velkém. Následující týdny ukážou, zda tomu bude tak i v případě skvostu skrytého v bunkru, upozornil Natemat.pl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám