Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci opustí Krym

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ukrajinští vojáci se organizovaně stáhnou z Krymu. V úterý se na tom dohodli náčelníci generálních štábů Ukrajiny a Ruska, uvedla agentura ITAR-TASS.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Příslušníci ukrajinského námořnictva opouštějí Krym.

Článek

Podle ukrajinského ministerstva obrany projevilo přání odejít z Krymu kolem 4300 ukrajinských vojáků a 2200 jejich rodinných příslušníků. Podle dřívějších zpráv měla Ukrajina na poloostrově asi 18 800 příslušníků svých ozbrojených sil a jejich příbuzných.

Po ruském záboru dostali možnost vybrat si ze tří možností - přejít k ruské armádě, odejít do civilu a zůstat na Krymu nebo sloužit dál v ukrajinské armádě ve vnitrozemí.

Rozkaz ruským okupačním jednotkám umožnit ukrajinským vojákům organizovaný odchod do vnitrozemí vydal podle agentury ITAR-TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, který v minulých dnech jako první člen ruské vlády Krym navštívil. Velitel ruské černomořské flotily Alexandr Vitko dostal rozkaz, aby ukrajinské evakuaci nebránil.

Není jasné, zda se zbraněmi

Podle bývalého ukrajinského ministra obrany Ihora Teňucha, který v úterý ze své funkce odstoupil, se Ukrajinci z Krymu mají stáhnout i se svými zbraněmi, vojenskou technikou a municí, což mimo jiné umožní zachovat jádro vojenské flotily. Kreml ale vzápětí prohlásil, že ukrajinští vojáci smějí z Krymu svobodně odejít, ale ruské ministerstvo obrany teprve rozhodne, zda "se zbraněmi nebo bez nich".

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám