Hlavní obsah

Ukrajinští separatisté odmítají i federaci

Moskva/Luhansk

Politické řešení krize na Ukrajině je v nedohlednu. Po nedělním vystoupení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který odmítl i federalizaci, vystoupil v úterý v ruské televizi vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin s tím, že žádný politický svazek už možný není, a to ani federace. Se samostatností počítá i Luhanská lidová republika.

Foto: , ČTK/AP

Alexandr Zacharčenko (vlevo) a lídr proruských rebelů v Doněcku Andrej Purgin

Článek

„O žádné federaci nemůže být řeč,” řekl v ruské televizi Purgin. „Jsou možné ekonomické vztahy, částečně i spolupráce v bezpečnostních otázkách. Politický svazek se nepředpokládá,” konstatoval. Toto stanovisko podle něj sdílí drtivá většina obyvatel Donbasu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v neděli uvedl, že Ukrajina rozhodně zůstane unitární a v žádném případě v úvahu nepřipadá ani federalizace. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Lidé se na květnovém referendu vyslovili pro samostatnost lidových republik a v ozbrojeném konfliktu s ukrajinskou armádou ztratili 4000 spoluobčanů. Návrat pod správu Kyjeva je nepředstavitelný,” zdůraznil doněcký vicepremiér.

Pokud nám dávají zákony, které jinde na Ukrajině neplatí, pak to znamená faktické uznání.
Tajemník ÚV Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij

Pevný kurz na samostatnost v úterý potvrdil i šéf sousední bratrské Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij. Na tiskové konferenci v Luhansku řekl, že Kyjev už fakticky nezávislost vzbouřeneckých donbaských regionů uznal: „Ať řeknou normální lidskou řečí, že nás uznávají. Nemusejí se přece schovávat za nějakým zvláštním statusem. Pokud nám dávají zákony, které jinde na Ukrajině neplatí, pak to znamená faktické uznání.”

Porošenko ale řekl, že zvláštní status budou mít oblasti ovládané povstalci jen tři roky. Zákon o zvláštním správním režimu povstaleckých oblastí, který kromě amnestie pro separatisty počítá s uspořádáním komunálních voleb a místní samosprávě dává poměrně rozsáhlé pravomoci, schválil ukrajinský parlament v půlce září.

Reklama

Výběr článků

Načítám