Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny se znovu rozhořely boje, na doněcké letiště útočily tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Navzdory příměří střety na východě Ukrajiny dále zesílily. Podle pondělního sdělení šéfa ukrajinského Centra pro vojenskopolitická studia Dmytra Tymčuka separatisté za posledních 24 hodin stříleli na ukrajinské pozice více než padesátkrát, nejčastěji u doněckého letiště a města Debalceve. Separatisté zničili i obrněný transportér, přičemž zemřelo sedm ukrajinských vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje u doněckého letištěVideo: Reuters

 
Článek

„V bojové zóně na Donbasu ruské teroristické síly pokračují v aktivitě při útočných operacích. Evidováno bylo přes 50 případů ostřelování pozic a kontrolních stanovišť ukrajinských sil,“ uvedl Tymčuk.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Kromě ostřelování byly zaznamenány opakované útoky na pozice sil ATO (ukrajinská protiteroristická operace) na letišti v Doněcku stejně jako u měst Debalceva a Trudovske,“ popsal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj tanků a bojových vozidel u DoněckuVideo: Reuters

Upřesnil i četnost útoků: „Osmkrát teroristé palbou napadali pozice našich vojsk v oblasti Debalceva, sedmkrát z minometů a ručních zbraní ostřelovali opěrný bod u Nikišina a třikrát ostřelovali i pozice na letišti v Doněcku.“

Tanky v bojích o letiště

Podle mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka si boje od vyhlášení příměří vyžádaly jen v Doněcké oblasti životy 44 lidí. Podle něj na východě Ukrajiny operují skupiny separatistických bojovníků, které nejsou podřízeny žádnému velení. Právě tito ozbrojenci podle Kyjeva trvale ostřelují doněcké letiště ve snaze zlikvidovat poslední opěrný bod ukrajinské armády v největším městě na východě země.

„Neuznávají žádné velitele, bombardují naše postavení, kdykoli se jim zachce,” řekl agentuře AFP Lysenko.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ukrajinští vojáci v obrněném transportéru u kontrolního stanoviště u Kramatorsku. Nápis uvádí, že civilní vozy nemohou projíždět mezi 19. a 7. hodinou.

Velení ATO v pondělí ráno uvedlo, že útoky na letiště trvají už několik dní: „Během posledních dní nekontrolované ozbrojené skupiny několikrát napadli doněcké letiště s pomocí tanků. Ukrajinští vojáci útoky odrazili a tento strategický objekt se dále nachází pod naší kontrolou.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Část minometného granátu, který dopadl do města Ščastje

Lysenko dodal, že v neděli v bojích zahynulo devět ukrajinských vojáků. Ukrajinská pravda s odvoláním na poradce prezidenta Jurije Birjukova uvedla, že  na letišti dostal přímý zásah z tankového kanónu i ukrajinský obrněný transportér BTR 7 ze 79. brigády. Zahynulo sedm vojáků a devět dalších bylo zraněno. ATO dodalo, že v neděli vojáci odrazili dva velké útoky separatistů. Podle Lysenka ukrajinští vojáci zničili padesát separatistů, tři jejich tanky a dva minomety včetně samohybného 2S4 Tulipán. Tento údaj ale nemohl být ověřen ze zdrojů povstalců.

K dalším útokům ATO uvedlo: „Právě teď dál držíme všechny pozice, kontrolní stanoviště, opěrné body i pozorovatelny.“

ATO dodalo, že v rámci výměny zajatců se dostalo na svobodu třicet zadržovaných ukrajinských vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výměna ruských a ukrajinských vězňůVideo: Reuters

Z Doněcku hlásí separatisté šest mrtvých a 18 raněných. Místní radnice ale potvrdila jen tři mrtvé a pět zraněných, když v neděli granáty dopadaly na obytné domy. Separatisté uvádějí, že ukrajinská armáda dál ostřeluje město.

Rusko slibuje zatlačit na separatisty

Příměří na východě Ukrajiny bylo vyhlášeno 5. září na základě dohody, kterou v běloruském Minsku zprostředkovala Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Další jednání, které v běloruské metropoli následovalo 20. září, obnovilo závazek zastavení palby s tím, že poslední střety ustanou během uplynulého víkendu.

„Budeme s nimi jednat, přesvědčíme je o nutnosti dodržovat příměří,” řekl o víkendu ukrajinské televizi o jednání se separatisty ruský generál Alexandr Lencov, který rozhovory o zastavení palby z ruské strany vedl.

Porošenko odmítl federalizaci

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v neděli odmítl federalizaci Donbasu, kterou požadují separatisté. „O žádné federalizaci Donbasu se ve schváleném zákoně o zvláštním uspořádání samosprávy v oddělených regionech Doněcké a Luhanské oblasti nic neříká,“ uvedl v rozhovoru v televizním kanálu 1+1.

„Mohu vás ujistit, že ani otázka suverenity, ani územní celistvosti nebo nezávislého státu v nabídce dne není. Ukrajina je a bude unitární stát. Žádná federalizace. Ukrajina bude parlamentní a unitární,” dodal. Porošenko zdůraznil, že zákon, který přijal parlament, bude v určitých oblastech (myšleno kontrolovaných separatisty) platit tři roky. Nesdělil ale, co bude poté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám