Hlavní obsah

Ukrajinští gubernátoři hromadně skládají funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Vlna revolučních událostí v Kyjevě dorazila do provincií, demisi podala velká skupina gubernátorů dosazených svrženým prezidentem Viktorem Janukovyčem. Oznámila to v pondělí ukrajinská média.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Demonstrant před vládní budovou v Kyjevě

Článek

Bez gubernátora jsou prakticky všechny oblasti na západě země, ale i Mykolajivská oblast na jihu nebo Kirovohradská a Kyjevská oblast v centrální části země.

Gubernátor je v ukrajinském politickém systému zmocněncem centrální státní správy a jmenuje ho prezident. Prakticky všichni dosavadní gubernátoři byli členy prezidentské Strany regionů. Mnozí z nich ještě před opuštěním úřadu ze strany odešli.

Zatímco ale na západě, například ve Lvově či Ternopilu, gubernátora z úřadu vyhnali demonstrující zastánci proevropské orientace, v Sevastopolu na Krymu byl naopak gubernátor sesazen kvůli loajalitě vůči novému režimu v Kyjevě.

Charkovský gubernátor Michail Dobkin uprchl do Ruska. Na jeho opuštěné sídlo podle ruské agentury ITAR-TASS zaútočila asi stovka ozbrojenců, kteří kanceláře obsadili s použitím obušků a železných tyčí. Policie údajně jejich akci jen přihlížela.

Hledají ukradené zbraně

Ve Lvově na západě země panuje klid a policie v pondělí převzala ochranu pořádku, na který v minulých dnech dohlížely oddíly dobrovolníků.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Policejní šéf prohlásil, že při převzetí moci opozicí minulý týden z policejních skladů zmizela asi tisícovka střelných zbraní. Většina z nich byla nalezena, ale asi 400 pušek a pistolí policisté stále postrádají. Pokud budou v dohledné době vráceny, policie proti jejich držitelům nezasáhne, řekl Zjubanenko. Oznámil zároveň, že zákaz nočního prodeje alkoholu bude ve městě platit ještě další tři dny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám