Hlavní obsah

Ukrajinský prezident zatroubil k finálnímu útoku na separatisty

Izjum

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov při návštěvě nové základny u Slavjansku oznámil, že armáda a bezpečnostní složky jsou připraveny zahájit závěrečnou fázi protiteroristické operace.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinští vojáci na obrněném transportéru

Článek

"Právě proběhla porada s představiteli silových složek, jsme připraveni zahájit závěrečnou fázi," řekl Turčynov, který navštívil nový vojenský tábor v Izjimu asi padesát kilometrů od Slavjansku. Na místě jednal s veliteli protiteroristické organizace. Přítomni byli i ministr vnitra Arsen Avakov, ministr obrany Michajl Koval a velitel národní gardy Stepan Poltorak.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oleksander Turčynov na cvičení ukrajinské armády v Hončarivském.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Turčynov dodal, že v nejbližší době podle něj armáda a Národní garda zbaví "teroristů" města v Doněcké a Luhanské oblasti tak, aby se mohlo uskutečnit první kolo prezidentských voleb.

Na přímý dotaz, zda se v dohledné době očekává přímý útok na Slavjansk a sousední Kramatorsk, odmítl Turčynov odpovědět. "Veškeré naše operace mají za cíl chránit civilní obyvatelstvo," řekl ani ne den poté, kdy minometné granáty zaútočily na několik obytných domů ve Slavjansku. Podle povstalců granáty vážně zranily tři jeho obyvatele.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Minometným granátem zapálené plynové potrubí u Slavjansku

V různých částech města se ozývají dávky ze samopalů. Podle ruských médií k městu míří bojová vozidla s armádními posilami a těžká vojenská technika. Separatisté proto začali zajišťovat koridor pro případný ústup z města do Ruska.[celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Šéf separatistů v Luhanské oblasti Valerij Bolotov reagoval na vyhrocenou situaci nabídkou k jednání. Podmínkou podle něj je zastavení "protiteroristické operace," jak Kyjev označuje operaci proti proruským radikálům. "Jsme připraveni k jednání, ale až po zastavení agrese proti našemu státu," řekl šéf samozvané Luhanské lidové republiky.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Jekatěrina Lenová (61) pláče u domu ve Slavjansku zničeného noční palbou ukrajinských sil

Volby s otazníkem

Úřadující prezident se setkal i s vedením branněbezpečnostních složek Doněcké a Luhanské oblasti kvůli organizaci nedělních voleb hlavy státu, aby se jí mohly účastnit i obyvatelé na východě Ukrajiny.

Ocenil i údajně se měnící názor obyvatel, „kteří si začali uvědomovat, že teroristé-separatisté strhávají oblast do propasti”.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Roza Gerasimenková si prohlíží škody na svém domě ve Slavjansku zničeném palbou uktrajinských sil.

Podle mínění většiny komentátorů je provedení voleb v regionech ovládaných povstalci nereálné. V Doněcké oblasti se například podle dnešních zpráv ústřední volební komise podařilo rozeslat jen 17 procent hlasovacích lístků, v sousední Luhanské asi třetina. Velkou část volebních místností okupují ozbrojení povstalci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám