Hlavní obsah

Doněčtí separatisté se hádají, ve Slavjansku chystají ústupovou cestu do Ruska

Doněck/Slavjansk

Separatisté v Doněcké oblasti se štěpí. Do vedení Doněcké lidové republiky se ve středu tvrdě pustil starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov, podle něhož třetina ministrů samozvané Doněcké lidové republiky už podala demisi. Pohrozil, že jeho armáda brzy přijde nastolit do Doněcku pořádek. Slavjanští separatisté si přitom začali zajišťovat ústupovou cestu do Ruska.

Foto: ČTK/AP

Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov.

Článek

Vysláním svých mužů do Doněcka hrozil Ponomarjov podle zpravodajského webu Novosti Donbassa. Zmínil také, že vedení zatím ve strachu neuvedlo, že třetina ministrů už podala demisi. Ukrajinska pravda napsala, že post ministra pro energetiku opustil předseda městské organizace Strany regionů Alexej Granovskij.

Separatisté v Doněcku a Horlivce si naopak stěžují na tlak ze strany Ponomarjova. Jde o další projev sporů mezi doněckou skupinou a radikálním ministrem obrany Doněcké lidové republiky Igorem Strelkovem, který stál za úspěšnými akcemi separatistů při obsazování Kramatorsku a Slavjansku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Koridor do Ruska

Podle mluvčího ukrajinské protiteroristické operace armády a bezpečnostních sil ale separatisté ve Slavjansku ztrácejí půdu pod nohama a připravují ústupový koridor do Ruska, kterým by se evakuovaly děti. Uvedla to Ukrajinska pravda, jejíž tvrzení nebylo možné ověřit. Děti se údajně připravují na cestu do letních táborů v rekreační oblasti severně od města.

Průchod přes hranice vytváří několik desítek bojovníků u pohraniční obce Dmytrivka, jimž nejsou schopny početně slabší oddíly pohraničníků čelit. Na hranicích vzbouřenci budují svá kontrolní stanoviště a stanoviště odstřelovačů. Z druhé strany jim prý pomáhají ruští vojáci.

Vjačeslav Ponomarjov nedávno prohlásil, že město musí očekávat „těžké období”. V noci na středu Slavjansk ostřelovala armáda a povstalci se obávají soustředěného útoku. Město je zcela obklíčené a intenzivní boje trvají už deset dní. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám