Hlavní obsah

Ukrajinský ministr padl kvůli prohranému sporu u hranice s Rumunskem

Novinky, ČTK, aš, Interfax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinského ministra zahraničí Volodymyra Ohryzka odvolal v úterý parlament. Poslancům vadilo, že země neuspěla ve sporu o hranici s Rumunskem a většinu šelfu u delty Dunaje se zásobami plynu získalo Rumunsko. Odvolání Ohryzka také oslabilo pozici prezidenta Viktora Juščenka.

Foto: Mykola Lazarenko/Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko po odvolání Ohryzka oslabil.

Článek

Pro odvolání ministra hlasovalo ve 450místném zákonodárném sboru 250 poslanců. K prosazení návrhu stačilo 226 hlasů. Odvolání oslabilo pozici prezidenta, protože Ohryzko byl nadstranickým představitelem, jedním ze dvou, které do vlády navrhl prezident Viktor Juščenko.

Ohryzko byl odvolán, protože Mezinárodní soudní dvůr v Haagu počátkem února rozhodl, že Rumunsku patří téměř 80 procent šelfu u delty Dunaje. Bukurešť tak získala značné zásoby zemního plynu a ropy.

Spor mezi Rumunskem a Ukrajinou o průběh hranice v kontinentálním šelfu se táhl roky.

Rozhodnutí ukrajinského parlamentu zaskočilo USA. Americký velvyslanec William Taylor přiznal: „Pro mě je to překvapení. Jsem krajně udiven. Ministr Ohryzko působil jako profesionální diplomat a já mu přeji vše nejlepší.“

Taylor současně vyjádřil naději, že ukrajinská zahraniční politika se bude ubírat ve stávajícím kursu. Východ Ukrajiny by dával přednost těsnějším svazkům s Moskvou, západ je prozápadní, ovšem prozápadní strany rozděluje vzájemné spory. 

Reklama

Výběr článků

Načítám