Hlavní obsah

Ukrajinské volby provázel diplomatický skandál

Právo, Novinky, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Nebývalý diplomatický skandál mezi Kyjevem a Gruzií, dosavadním ukrajinským spojencem, propukl na pozadí nedělního prvního kola prezidentských voleb na Ukrajině. O víkendu o tom informovaly tamní agentury.

Článek

Hlavní postavou mezinárodní rozepře je favorizovaný kandidát na hlavu státu a lídr proruské Strany regionů Viktor Janukovyč, který se nikdy netajil nesouhlasem s prozápadním režimem gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho.

Janukovyč vyhrál první kolo voleb s 36,9 procenta hlasů, druhá skončila premiérka Julija Tymošenková s 24,3 procenta. Druhé kolo bude 7. února. [celá zpráva]

Janukovyč tvrdí, že Tbilisi, jež do země vyslalo přes tři tisíce volebních pozorovatelů, se tím pokouší vměšovat do vnitřních věcí Ukrajiny. Gruzíni, kteří do Kyjeva přilétli několika speciálními charterovými linkami, jsou podle něj převlečení příslušníci silových struktur a chtějí ovlivnit průběh voleb v jeho neprospěch.

„Je nepřipustné, aby se jakýkoli stát vměšoval do vnitřních záležitostí naší země,“ prohlásil Janukovyč. “Chci se obrátit na prezidenta Saakašviliho, aby své takzvané pozorovatele stáhl. My je nepotřebujeme, zvládneme to i bez nich,“ reagoval tvrdě kandidát.

Incidenty v Doněcku

Janukovyč zároveň pohrozil, že v případě svého vítězství zavede kvůli této aféře Gruzíncům vízový režim.

Ruská agentura RIA Novosti uvedla, že gruzínští pozorovatelé jsou „silní muži mezi 25 a 40 lety.“ Citovala dokonce zdroj v gruzínské opozici, který potvrdil, že jde o vojáky. „Většina z nich jsou vojáci. Někteří mají doklady na falešná jména a všichni jsou vycvičeni na boj zblízka,“ prohlásil podle agentury zdroj.

V Doněcku, hlavní baště Strany regionů, mezitím policie pozatýkala několik gruzínských novinářů, kteří se vykázali dokladem zpravodajů ukrajinských médií, a držela je několik hodin na stanici. Oznámil to gruzínský velvyslanec Grigol Katamadze, s tím, že o řešení situace požádal ministra vnitra. Gruzii pobouřilo i to, že Ústřední volební komise odmítla její pozorovatele akreditovat.

Gruzínci prý napadali členy komisí

Policie později informovala o zatčení dalších občanů Gruzie, jež se odehrála rovněž v Doněcku. Jeden z Gruzínců měl ohrožovat předsedu místní volební komise, další dva měli proniknout do jiné volební místnosti a pokusit se servat z uren plomby. O dalších případech napadání členů volebních komisí paralyzéry a o pokusech zmařit volby ze strany Gruzínců informoval i předseda Doněcké oblastní rady Anatolij Blizňuk.

Přestože sekretariát prezidenta i ministerstvo vnitra po celý den ujišťovaly o hladkém průběhu voleb, agentury hlásily nekorektní průběh hlasování z mnoha oblastí Ukrajiny - řada lidí chyběla na soupiskách voličů, v některých volebních místnostech nebyl dostatek lístků, neznámí lidé údajně rozdávali letáky s informací o změně termínu voleb.

Kandidáti se sice navzájem obviňují z falšování hlasování, svorně však ujišťují, že v případě své prohry nevytáhnou se svými stoupenci do ulic, jako tomu bylo v roce 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám