Hlavní obsah

Ukrajinská premiérka Tymošenková odmítá odstoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinská politická krize se vyhrotila. Premiérka Julija Tymošenková odmítla ve středu naplnit dohodu o konci koalice a nedostoupila. Podle ní prozápadní vláda pokračuje, i když z ní odešla Juščenkova strana Naše Ukrajina a kabinet je menšinový.

Článek

"Koalice se nezhroutila, to jen prezident (Viktor Juščenko) a část jeho týmu demokratickou koalici zradili a opustili. Nejsme stádo ovcí, které skočí do propasti, když tam skočí jedna z nich," řekla po zasedání vlády.

Na základě koaliční dohody měla Tymošenková nyní podat demisi a setrvat v čele prozatímní vlády, dokud nebude zformován nový kabinet. Rozpad koalice v úterý oficiálně oznámil předseda parlamentu Arsenij Jaceňuk, který už složil funkci.

Naše Ukrajina-Národní sebeobrana, která podporuje prezidenta Juščenka, z koalice s Blokem Julije Tymošenkové odešla poté, co Blok na začátku září hlasoval společně s opoziční proruskou Stranou regionů Viktora Janukovyče. Obě strany schválily několik zákonů oslabujících pravomoci prezidenta a usnadňujících jeho odvolání. Juščenko to označil za pokus o státní převrat.

Novou vládu by mohla sestavit koalice Bloku Julije Tymošenkové a opoziční proruské Strany regionů Viktora Janukovyče. Na dohodu mají 30 dní od zániku koalice. Pokud nebudou jednání úspěšná, čekají Ukrajinu další předčasné parlamentní volby - už třetí za tři roky.

Prozápadní politiky oslabují vzájemné spory

Tymošenková i Juščenko patřili k protagonistů oranžové revoluce z roku 2004, která svrhla Janukovyče. Jejich spojenectví skončilo o rok později, když ji kvůli údajným machinacím Juščenko odvolal z funkce předsedkyně vlády.

Spory rozložily i letos obnovené spojenectví. Poslední se týkal Kavkazu. Juščenko zaujal výrazně progruzínský a protiruský postoj, Tymošenková byla zdrženlivější. Juščenka Tymošenková obvinila, že ničí ukrajinsko-ruské vztahy a dala by přednost smířlivějšímu postoji vůči Moskvě.

Reklama

Související články

Vůdci revoluce na Ukrajině se opět hádají

Poradci ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka v pondělí nařkli premiérku Juliji Tymošenkovou z napomáhání ruským zájmům ve snaze získat prezidentské křeslo....

Ukrajinská vládní koalice se rozpadla

Předseda ukrajinského parlamentu v úterý na schůzi poslanců oficiálně oznámil, že prozápadní vládní koalice se rozpadla. O jejím konci se už několik...

Výběr článků

Načítám