Hlavní obsah

Ukrajinská opozice udala Bidena protikorupčnímu úřadu. Vychází z materiálů Trumpova poradce

Kyjev

Ukrajinská proruská opozice zaslala kyjevskému protikorupčnímu úřadu udání na bývalého viceprezidenta USA Joea Bidena. Podezírá ho z korupce. Opírá se o informace právního poradce Bílého domu Rudyho Giulianiho, který nedávno Kyjev navštívil. Snažil se získat informace, které by právě Bidena, pravděpodobného Trumpova protikandidáta v prezidentských volbách, mohly poškodit.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ukrajinská proruská opozice podezírá z korupce exprezidenta USA Baracka Obamu (vlevo) i viceprezidenta Joea Bidena (uprostřed). Vpravo Bidenův syn Hunter.

Článek

Dopis Národnímu protikorupčnímu úřadu (NABU) zaslal podle agentury TASS poslanec Opoziční platformy a bývalý náměstek ukrajinského generálního prokurátora Renat Kuzmin. Kromě Bidena podezírá z korupce také bývalé prezidenty Spojených států a Ukrajiny Baracka Obamu a Petra Porošenka.

Trump se impeachmentu nebojí, i když slyšení ukázala, že hledal pro volby pomoc v zahraničí

Amerika

Giuliani podle amerického tisku zesiluje tlak na Ukrajinu, aby pokračovala ve vyšetřování údajných nesrovnalostí kolem Bidena a jeho syna Huntera. Ten byl před třemi lety na Ukrajině vyšetřován pro podezření z korupce, které se měl dopustit jako člen představenstva energetické firmy Burisma. Podezření se nepotvrdilo, ale Giuliani trvá na tom, aby Kyjev kauzu znovu otevřel.

Ukrajinský lid a mezinárodní veřejnost se dozví novou verzi událostí na Majdanu a o úloze amerického vedení v těchto událostech.
Renat Kuzmin

Trumpův právní poradce se podle listu The Washington Post rovněž snažil zjistit, zda se Ukrajina za Porošenkovy vlády nepokusila vměšovat do amerických prezidentských voleb ve prospěch demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Většina amerických analytiků takový scénář považuje za konspirační, vedený snahou zbavit odpovědnosti za vměšování Moskvu.

CNN: Trump už teď může jen hodit všechno na Giulianiho

Amerika

Kuzmin novinářům řekl, že informace získané Giulianim by mohly mít pro Ukrajinu dalekosáhlé následky. „Pokud je vyšetřování potvrdí, ukrajinský lid a mezinárodní veřejnost se dozví novou verzi událostí na Majdanu a o úloze amerického vedení v těchto událostech,“ citovala poslance agentura TASS.

Kuzmin odkazoval na povstání v roce 2014, které vyvrcholilo demonstracemi na kyjevském náměstí Nezávislosti zvaném Majdan. Události vedly k pádu režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Reklama

Související články

Proti Trumpovi promluvil další agent

Další agent tajných služeb se rozhodl vypovídat proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi v jeho ukrajinské kauze, která se točí kolem jeho tlaku na...

Výběr článků

Načítám