Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci zaútočili v týlu nepřítele, boje u Horlivky sílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Boje na východě Ukrajiny o víkendu ještě zesílily a vyžádaly si další mrtvé a zraněné mezi civilisty i z řad ozbrojených složek. Hlavní střety probíhaly u Horlivky, kde podnikla ukrajinská armáda výpad do týlu nepřítele.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušník sil doněckých separatistů kontroluje budovu poškozenou při bojích.

Článek

Podle sdělení ukrajinské armády citovaného Ukrajinskou pravdou se tři bojovníky podařilo zajmout 20. května večer u Horlivky, když zvědná diverzní skupina 46 ukrajinských vojáků z praporu Donbas prováděla bojový úkol v týlu nepřítele: „Během razie bylo obklíčeno pozorovací stanoviště protivníka. Během krátkého boje byl jeden bojovník zabit a tři zajati. Na naší straně nejsou ztráty.“

Ukrajinský útok potvrdil i server samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) DNR-News. Citoval prohlášení svých jednotek: „Pod rouškou noci se nepřítel v síle dvou čet pokusil zaútočit u obcí Golomivskij. Když se ukrajinský oddíl přiblížil k našim pozicím, vojáci DNR zahájili na nepřítele palbu. Za krytí palbou těžkého dělostřelectva a velkorážných kulometů se podařilo nepříteli dostat do blízkosti jedné z našich pozic. Naši vojáci heroicky bojovali, ale jednoho zabili na místě a tři padli do zajetí.“

Podle DNR-News byli při akci zabiti dva ukrajinští vojáci, jejichž těla zanechali útočníci na místě a nyní se je pokoušejí vybojovat. Interfax Ukrajina píše o pěti zabitých, i když ukrajinská armáda ztráty popírá.

Separatisté z DNR do oblasti Horlivky kvůli sílícím střetům vyslali elitní prapor Somali.

Útok je zřejmě součástí větší operace, která má oslabit povstalce. Už minulý týden v boji v průmyslové zóně u Avdijivky padl velitel „mezinárodní brigády” Pjatnaška Oleg Mamijev pocházející ze Severní Osetije. Ukrajinský pravicový extremista Dmitro Jaroš dokonce uvedl pseudonymy velitelů, kteří tento útok provedli. [celá zpráva]

Oběti mezi civilisty

Boje u Horlivky předcházelo vzájemné ostřelování, které si vyžádalo další mrtvé a zraněné z řad civilistů. Sobotní ostřelování Zajceva u Horlivky ukrajinskými vládními silami si vyžádalo dvě oběti, muž zemřel hned, žena v neděli podlehla těžkým zraněním. Další obyvatel Horlivky byl zraněn při ostřelování v neděli.

Pondělní minometná palba ukrajinské armády si pak vyžádala v Horlivce další čtyři zraněné civilisty. Dva jsou v těžkém stavu. Podle separatistů ukrajinská armáda v ostřelování pokračovala a použila i dělo ráže 122 mm.

Naopak palba separatistů na nedaleký Toreck zasáhla dětské rehabilitační zařízení, kde se 28 dětí ve věku od tří do sedmnácti let zotavovalo z psychických traumat způsobených válkou. Všechny musely být evakuovány, ale žádné nebylo zraněno.

Povstalci podle ukrajinské agentury Unian zničili most u obce Ivanivka mezi městy Chrustalnyj a Luhansk. Bojovalo se i v oblasti Doněcka, Mariupole a Svitlodaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám