Hlavní obsah

Ukrajinská armáda podle povstalců porušila příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Luhanští povstalci ve středu obvinili ukrajinskou armádu z porušení příměří dohodnutého v úterý k převozu mrtvých a raněných. Šéf samozvané Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov na tiskové konferenci prohlásil, že vojáci pálí po postech vzbouřenců a přesouvají do oblasti bojů těžkou vojenskou techniku.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Proruští separatisté na kontrolním stanovišti na silnici u Luhansku

Článek

"Začali pálit po našich postaveních z minometů a děl," řekl Bolotov podle agentury ITAR-TASS. "Stalo se to v Doněcké oblasti a na našich jižních hranicích. Z naší strany podmínky příměří plníme, dovolili jsme jim převézt jejich mrtvé," prohlásil "lidový gubernátor".

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Šéf samozvané Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na příměří se dohodli vzbouřenci s armádou v úterý večer. Klid zbraní začal platit zhruba od sedmé hodiny večerní SELČ v celé oblasti "protiteroristické operace", tedy v Luhanské a Doněcké oblasti.

Jde zřejmě o vůbec první zastavení palby, které znepřátelené strany během proruského povstání na východě Ukrajiny mezi sebou dohodly. [celá zpráva]

Armádní přesuny?

Luhanští povstalci během zastavení palby z oblasti bojů vyvezli devět zabitých a dvanáct zraněných radikálů, řekl Bolotov. Armáda podle něj odvezla sto mrtvých těl a rovněž mrtvé výsadkáře, kteří minulou sobotu zahynuli při sestřelení armádního letadla na luhanském letišti. Tragédie si vyžádala 49 mrtvých.

Ukrajinská armáda podle Bolotova porušila i dohodnutý zákaz vojenských přesunů. Do okolí města Ščasťa, které leží severně od Luhanska, prý přepravila baterie mobilních raketometů Grad, obrněnou techniku a děla.

Tvrdé boje v okolí města Ščasťa ve středu potvrdila i ukrajinská armáda. Radikálové tam prý zasáhli raketou obrněný transportér, v němž zahynulo deset vojáků a patnáct dalších bylo zraněno. Povstalci podle armádního mluvčího Vladislava Selezňova ztratili třicet mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

EU poslala Ukrajině 500 miliónů eur pomoci

Evropská komise v úterý poskytla Ukrajině první část půjčky z nového programu makrofinanční pomoci ve výši 500 miliónů eur (asi 13,5 miliardy korun). Peníze...

Výběr článků

Načítám