Hlavní obsah

Ukrajina zničila mýtus neporazitelnosti Putina. Válku vyhraje, prohlásil Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ukrajina vyhraje a bude svobodná, řekl v úterý britský premiér Boris Johnson prostřednictvím videohovoru poslancům ukrajinského parlamentu. Ukrajinci podle něj zničili mýtus neporazitelnosti ruského prezidenta Vladimira Putina. O projevu informovala agentura Reuters nebo například stanice BBC.

Foto: Stringer, Reuters

Britský premiér Boris Johnson promluvil k ukrajinským zákonodárcům prostřednictvím telemostu. Přítomen byl i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

„Takzvaně neporazitelná Putinova válečná mašinérie se rozbila o ukrajinské vlastenectví a lásku k zemi,“ řekl Johnson. Díky Ukrajině „vybuchl mýtus Putinovy neporazitelnosti“, dodal.

Johnson také oznámil další britskou vojenskou pomoc Ukrajině, aby se mohla bránit proti ruské invazi, která začala 24. února. Podle Downing Street půjde o radarové systémy, rušičky GPS nebo přístroje pro noční vidění za celkem 300 milionů liber (8,8 miliardy korun).

Britové cvičí Ukrajince, aby zvládli jejich obrněnce

Válka na Ukrajině

Prožíváte svou nejlepší hodinu

V projevu britského ministerského předsedy byly patrné odkazy na slova premiéra Winstona Churchilla z období války s nacistickým Německem. Johnson připomněl, že se ukrajinští zákonodárci scházejí během války, podobně jako to dělali ti britští během druhé světové války.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Britský premiér Boris Johnson promluvil k ukrajinským zákonodárcům prostřednictvím telemostu. Přítomen byl i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Britský lid tehdy ukázal takovou jednotu, že si období největšího ohrožení pamatujeme jako svou nejlepší hodinu. Tohle je zase nejlepší hodina Ukrajiny, která bude pamatována a vyprávěna po další generace. Vaše děti a vnoučata řeknou, že Ukrajinci učili svět, že hrubá síla není ničím ve srovnání s morální silou lidí odhodlaných ke svobodě,“ prohlásil britský premiér.

Johnson: Putin jedná jako krokodýl

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám