Hlavní obsah

Ukrajina provokuje, ohradilo se Rusko a varovalo před eskalací

Moskva/Kyjev
Aktualizováno

Nedělní incident mezi ruskými a ukrajinskými plavidly v Kerčském průlivu u anektovaného Krymu podle ruské strany vyprovokovala ukrajinská strana. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí varoval před nebezpečnou eskalací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové u Krymu zabavili ukrajinské lodě, tři lidé byli zraněniVideo: Reuters

 
Článek

„Rozhodně to byla provokace,“ citovala ruská státní média z Lavrovova prohlášení. Šéf ruské diplomacie dodal, že by vypjatou situaci měly pomoci uvolnit západní země, které Lavrov označil za sponzory Kyjeva.

Podle Lavrova hrozí, že by spor mohl eskalovat až do bodu, z něhož už nebude pro Rusko ani Západ návratu zpět.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov

Ruské síly v neděli zabavily tři ukrajinská plavidla, dva dělové čluny a jeden remorkér, jež chtěly Kerčským průlivem, přes který nedávno Rusové postavili most na anektovaný Krym, proplout do Azovského moře.

Přiznali střelbu

Rusové zadrželi 23 ukrajinských námořníků a šest jich podle Kyjeva postřelili. Ruská strana střelbu přiznává, zraněni však podle ní byli jen tři lidé.

Obě strany se viní navzájem. Rusové tvrdí, že Ukrajinci narušili jejich vody, podle Ukrajiny se ale incident udál v mezinárodních vodách. Kyjev navíc tvrdí, že ruskou stranu o konvoji plavidel mířícím do Mariupolu předem informoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Uvízlé lodě a stíhačky nad Kerčským průlivemVideo: Reuters

Ruská stráž nejprve trasu ukrajinským lodím zablokovala pod Kerčským mostem tankerem s tím, že dál pokračovat nemohou kvůli uváznutí nákladní lodi na mělčině. Pak Rusové se svou lodí najeli do ukrajinské a později zahájili střelbu. Rusové také do oblasti vyslali stíhačky.

Ukrajinský parlament má v reakci odpoledne na návrh prezident Petra Porošenka rozhodovat o vyhlášení výjimečného stavu, ukrajinská armáda byla uvedena do stavu pohotovosti. Kvůli sporu mimořádně zasedne i Rada bezpečnosti OSN. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury TASS prohlásil, že jde o „volební hry“ na Ukrajině. Výjimečný stav by kromě jiného znamenal suspenzaci voleb na Ukrajině.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám