Hlavní obsah

Ukrajina propustila podezřelého ze sestřelení malajsijského boeingu nad Donbasem

Odvolací soud v Kyjevě zrušil zadržení Volodymyra Cemacha, který je podezřelý z podílu na sestřelení malajsijského boeingu nad Donbasem v roce 2014, napsala agentura RIA Novosti. Muž byl ve vazbě od konce letošního června, kdy se ho během operace hluboko na povstaleckém území zmocnily ukrajinské tajné služby. Čelí obviněním z terorismu.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Hasič mezi troskami spadlého boeingu

Článek

Cermach byl podle ukrajinských médií na poslední chvíli zařazen na seznam ruských zajatců, které má Ukrajina v rámci výměny vězňů propustit. Má být „klíčovým svědkem sestřelení letadla nad Donbasem“.

Skupina ukrajinských poslanců vyzvala prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Cemacha do Ruska nevydával. „Zaznamenali jsme, že Ruská federace žádala, aby byl pan Volodymyr Borysovyč Cemach vydán v rámci výměny vězňů vyjednávané mezi Ruskou federací a Ukrajinou,“ uvedli poslanci.

„Chápeme kontext, v němž se vyjednávání (o výměně) odehrává, i dosavadní diplomatické snažení ukrajinských úřadů. Pan Cemach je ale podezřelým v trestním vyšetřování (...), a jeho přítomnost a svědectví jsou proto nanejvýš důležité pro efektivní stíhání, které vedou všechny zúčastněné země.“

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek na ekonomickém fóru ve Vladivostoku přitom oznámil, že rozhovory o výměně vězňů se chýlí ke konci a brzy se uskuteční předání velkého počtu lidí.

Mezi propuštěnými mají být ukrajinští námořníci, které loni v listopadu zajaly u Kerčského průlivu kvůli nezákonnému překročení hranic ruské síly, a také ukrajinský režisér Oleh Sencov, odsouzený za terorismus na anektovaném Krymu.

Reklama

Výběr článků

Načítám