Hlavní obsah

Ukrajina je na pokraji občanské války, varoval Putin

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v úterý varoval, že Ukrajina je „na pokraji občanské války“. Podle něj situace na východě země „ostře eskaluje“ poté, co tam Kyjev vyslal ozbrojené síly, aby zakročily proti proruským vzbouřencům.

Foto: Mikhail Klimetyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Ruský prezident poznamenal, že ostrá eskalace konfliktu přivedla zemi na pokraj občanské války,“ tlumočil obsah rozhovoru mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Putin i Merkelová podle něj zdůraznili důležitost rozhovorů všech stran. Zástupci Ruska, Ukrajiny, Evropské unie a Spojených států se mají sejít ve čtvrtek v Ženevě.

Ukrajinská vláda oznámila v úterý spuštění „protiteroristické operace“ proti proruským skupinám, které v několika městech na východě Ukrajiny obsadily správní budovy a žádají větší autonomii nebo referendum o odtržení. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda rozmístila na východě země vojenskou technikuVideo: Reuters

Kyjev obviňuje Moskvu, že nepokoje podněcuje a zneklidňuje ho také přítomnost několika desítek tisíc ruských jednotek u hranic. [celá zpráva]

Podle Kremlu je bezpečnostní akce na východní Ukrajině „protiústavní“, jelikož je nasazením síly proti „pokojným protestům“.

Související témata

Foto: archiv Novinky, Novinky

Moskva

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Rusko se domnívá, že nejvhodnějším řešením krize by byla federalizace Ukrajiny. Ve středu to zopakoval ministr zahraničí Sergej Lavrov. Už dříve varoval, že nelze opomíjet zájmy a očekávání ukrajinských regionů. Ve středu poznamenal, že centrální vláda nemá kontrolu nad celou zemí, takže vlastně nefunguje.

Reklama

Výběr článků

Načítám