Hlavní obsah

Ukrajina hledá náhradu za 20 tisíc dezertérů

Kyjev

Náhradu za 20 tisíc příslušníků, kteří museli opustit řady ukrajinské policie, jelikož kvůli bojům na východě země zběhli anebo selhali, hledá ukrajinská vláda. Ministr vnitra Arsen Avakov si na sociální síti Facebook postěžoval, že to vůbec není jednoduché. Uvedla to agentura Interfax-Ukrajina.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov

Článek

"Jak najít podle našich odhadů skoro 20 tisíc lidí, kteří by měli nahradit zběhlé a zkompromitované policisty? Jak reagovat na výsledky prověrek policistů na detektoru lži?" postěžoval si Avakov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že ministerstvo vnitra zeje prázdnotou, protože všechny policejní velitele už odeslal na východ země, aby se tam postarali o obnovení pořádku a zákona. Osvobozená města, ze kterých vládní jednotky vyhnaly povstalce, totiž zůstala bez místní správy i policie. "Na obnovení pořádkového systému – se zřetelem na vše, co se stalo – se tvrdě pracuje," ujistil.

Boj pokračuje

Armádní analytik Dmytro Tymčuk v úterý varoval, že v osvobozených městech zůstává mnoho rebelů z řad místního obyvatelstva, kteří se nestačili stáhnout s "ruskými žoldnéři". Prý dosud mají k dispozici značné množství zbraní a munice.

V pondělních bojích s povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti bylo podle ministerstva obrany zraněno 44 vojáků. V Luhansku podle místní radnice zahynulo při dělostřeleckém bombardování pět seniorů ze zasaženého domova důchodců, osm vyvázlo se zraněním. Celkem od počátku měsíce zahynulo už 93 obyvatel města. V Doněcku, který rovněž zůstává pod kontrolou separatistů, dosud ztráty nebyly hlášeny, ve městě podle radnice od rána panuje klid.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Povstalci podle webu listu Ukrajinska pravda pokračují v kladení odporu ve městech Snižne, Šachtarsk a Torez a pálí po vojácích z minometů, raketometů a houfnic. Pod palbou z raketometů Grad a minometů se ocitlo i letiště v Luhansku. Velení povstalců požádalo atamany ruských kozáků o vyslání posil, které by doplnily prořídlé řady rebelů, tvrdí velení armádní operace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám