Hlavní obsah

Ukrajina bude hlasovat o zrušení neutrality

Kyjev

Hned tři návrhy zákona o zrušení ukrajinské neutrality má tento týden projednat ukrajinský parlament. Své verze změn navrhují jednotlivé parlamentní frakce proevropské ukrajinské koalice. Podle prezidenta Petra Porošenka je tento krok neodkladný.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Arsenij Jaceňuk hovoří o výstavbě silné ukrajinské armády.

Článek

Úpravu zákona o základech vnitřní a zahraniční politiky země navrhují poslanci vítězného Bloku Petra Porošenka. Svou verzi změn navrhuje rovněž Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka a Otčina expremiérky Julije Tymošenkové. Jaceňuk v parlamentu prohlásil, že ukrajinská armáda se musí svými standardy přiblížit normám NATO a neutrální status musí být zrušen.

Všechny tři návrhy shodně upravují zákon tak, že z textu vypouštějí slovo „neutralita“. Náhradou má být formulace o tom, že cílem Ukrajiny je členství v Severoatlantické alianci a podíl na budování a rozvoji systému evropské kolektivní bezpečnosti. Nová verze zákona má rovněž vyloučit účast Ukrajiny v organizacích, které by bránily v politické a hospodářské integraci země s Evropskou unií.

Krok vyvolává prudký odpor Moskvy, která opakovaně protestuje proti přibližování hranic NATO ke svému území. Už dříve požadovala po NATO garanci, že Ukrajinu nepřijme, což severoatlantický pakt odmítl s tím, že by bylo proti jeho zásadám. NATO řeklo, že nemůže předem nikomu bránit v zájmu o vstup, ale že země musí splnit podmínky, což se u Ukrajiny dá nyní jen těžko předpokládat. [celá zpráva]

Proti začlenění Kyjeva do euroatlantických vojenských struktur mají námitky i některé členské státy Aliance v čele s Německem.

Reklama

Výběr článků

Načítám