Hlavní obsah

NATO neslíbí Rusku, že nepřijme Ukrajinu

Brusel

Severoatlantická aliance nemůže dávat garance, že se v budoucnu nerozšíří o některou zemi. V pondělí to řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Reagoval na nedávný ruský požadavek, aby se aliance zaručila, že se Ukrajina nestane její součástí. Současně vyzval Moskvu k odpovědnějšímu chování posádek ruských letadel na hranicích států NATO.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Stoltenberg zdůraznil, že každý stát je nezávislý a suverénní a tudíž má možnost se svobodně rozhodnout do jakých vojenských svazků vstoupil: „Země by měly samy rozhodovat, zda se chtějí stát součástí vojenské aliance jako je NATO, nebo ne.” Pokud nějaká země takový zájem projeví, začne podle něj normální vyjednávání, zda dotyčný stát plní alianční standardy a uznává její principy. „Ale to je výlučný vztah mezi NATO a zemí, která o vstup žádá,” zdůraznil s tím, že třetí země mimo NATO nesmějí mít právo vetovat případné alianční rozšíření.

Peskov, mluvčí ruského prezidenta v listopadu v rozhovoru pro BBC oznámil, že chce stoprocentní záruku toho, že o členství Ukrajiny nikdo neuvažuje. Už tehdy mluvčí aliance reagovala poznámkou, že taková garance není realistická.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stoltenberg připomněl, že NATO uznává rozhodnutí samotné Ukrajiny. „Ta před několika lety rozhodla, že v žádném bloku být nechce, my to respektujeme. Teď jsem viděl, že nová vláda oznamuje, že tento postoj změní. Pokud se tak stane, budeme to samozřejmě respektovat také.”

NATO kritizuje lety ruských strojů u svých hranic

Severoatlantická aliance vyzvala Rusko k odpovědnějšímu chování jeho vojenských letadel ve vzdušném prostoru na hranicích NATO.

Rusko výrazně zvýšilo své aktivity u vzdušných hranic NATO, připomněl Stoltenberg. Zopakoval, že letos kvůli ruským letadlům musely alianční stíhačky do vzduchu ve více než 400 případech. „Je to o 50 procent víc než loni. A v Pobaltí to bylo ještě víc,” řekl.

Ruská letadla se podle Stoltenberga většinou pohybují v mezinárodním vzdušném prostoru, ale někdy vzdušný prostor zemí NATO narušila. „Chovají se způsobem, který je někdy velmi agresivní,” podotkl generální tajemník aliance. Ruská letadla se pohybují velmi blízko aliančních lodí a nekomunikují s civilním řízením letového provozu. [celá zpráva]

„Ruské agresivní akce podkopaly euroatlantickou bezpečnost,” prohlásil Stoltenberg den před jednáním ministrů zahraničí členských zemí NATO v Bruselu. Aliance podle něj dál sleduje ruské významné vojenské posilování okolo Ukrajiny i na jejím území. Podle generálního tajemníka NATO porušuje Rusko mírové dohody z Minsku a nadále podporuje proruské separatisty na východě ukrajinského území. Aliance naopak uznává ukrajinskou územní celistvost, nezávislost a suverenitu.

Kvůli sílícím ruským aktivitám v Evropě i jinde aliance už na počátku příštího roku uvede v život síly s velmi vysokým stupněm připravenosti, prozatím v provizorní podobě. Tyto jednotky, schopné na území členského státu zasáhnout v řádu dní, by měly začít existovat v roce 2016. Do té doby aliance zvýší připravenost části už existujících sil rychlé reakce.

Reklama

Výběr článků

Načítám