Hlavní obsah

Uber po rozhodnutí soudu pozastavuje na Slovensku svou činnost

Právo, ivi
Bratislava

Společnost Uber pozastavuje od úterý 22:00 svou činnost na Slovensku. V půlce února to rozhodl soud, Během úterý firma své rozhodnutí oznámila svým řidičům v e-mailu s tím, že provoz zastavuje do doby, než se situace vyjasní.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bratislavský okresní soud zakázal Uberu provozovat na Slovensku taxislužbu prostřednictvím osob, které k tomu nemají příslušné povolení. V praxi to znamená, že společnost bude muset svou aplikaci na Slovensku vypnout.

„Verdikt se stal pravomocný začátkem března,“ uvedl server Sme.sk v pondělí. Podnět k soudu podalo občanské sdružení koncesovaných taxikářů, které proti Uberu dlouhodobě bojuje. [celá zpráva]

Taxikáři musejí mít na Slovensku živnost, licenci, jejich vozy musejí být označeny žlutou tabulkou taxi, musí mít taxametry i registrační pokladny. Řidiči Uberu tyto podmínky nesplňují a používají vlastní soukromé vozy. Stačí, že mají v mobilních telefonech nainstalovanou aplikaci, pomocí které si je může zákazník zavolat.

Uber své služby nabízel v Bratislavě přes dva roky a ostatní taxikáři proti němu zorganizovali několik protestů. Proti službě Uber dlouhodobě protestují i čeští taxikáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám