Hlavní obsah

U soudu v Pezinku vypovídají Kuciakovi kolegové, Kočner k němu už nechodí

– Pezinok
Právo, Aleš Fuksa a Ivan Vilček (Pezinok)

U speciálního soudu v Pezinku dnes vypovídají kolegové zavražděného novináře Jána Kuciaka ze serveru Aktuality.sk. Procesu se na vlastní žádost od úterý nezúčastňuje obžalovaný Marian Kočner, který si měl podle obžaloby vraždu investigativního novináře objednat. Soud jeho žádosti vyhověl. Ze čtyř obžalovaných tak před soud předstoupil pouze Tomáš Szabó.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marian Kočner přichází k soudu.

Článek

Jako první vypovídal šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy, který u soudu řekl, že Ján Kuciak se ve svých článcích věnoval především odkrývání organizovaného zločinu.

„Jano se systematicky věnoval tomu, co my někdy nazýváme podnikáním Mariana Kočnera,“ vypověděl Bárdy, „největší motivací pro Jána Kuciaka byla snaha očistit společnost a to, aby lidé, kteří páchají trestnou činnost, byli spravedlivě potrestáni.”

Vypovídat budou postupně také redaktoři Ján Petrovič, Annamária Dömeová, Marek Vagovič a Dag Daniš.

Martinka se asi dívala, jak Marček střelil Janka, řekla matka Kušnírové k výpovědi obžalovaného

Evropa

Miroslav Marček se minulý týden u soudu přiznal, že to byl on, kdo stiskl spoušť, a soudního líčení se dále nezúčastňuje. Alena Zsuzsová stíhaná pro zprostředkování vraždy se procesu neúčastní na vlastní žádost. Nově se procesu neúčastní ani Kočner, který je podezřelý, že si vraždu novináře objednal.

Kočner zpochybnil výpověď člena tajné služby a své pravé ruky

Evropa

V případě prokázání viny hrozí Kočnerovi, Szabóovi, Marčekovi a Zsuzsové za dvojnásobnou úkladnou vraždu 25 let až doživotí.

Další ze zprostředkovatelů, Zoltán Andruskó uzavřel dohodu o vině a trestu a už koncem roku 2019 byl odsouzen k 15letému trestu.

Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy si odpyká ve vězení 15 let

Evropa

Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zastřelili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala na Slovensku největší demonstrace od roku 1989. Postupně odstoupili ze svých funkcí premiér Robert Fico, ministr vnitra Robert Kaliňák a šéf policie Tibor Gašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám