Hlavní obsah

Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy si odpyká ve vězení 15 let

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Specializovaný soud v Pezinku poslal v pondělí Zoltána Andruskóa na patnáct let do vězení za účast na vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Andruskó, který od svého zatčení spolupracuje s policií, uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou soud schválil.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zoltána Andruskóa v kukle přivádějí k soudu po zuby ozbrojení policisté.

Článek

Andruskóa přivezli k soudu po zuby ozbrojení policisté. Neprůstřelnou vestu a kuklu na hlavě měl i samotný obžalovaný. Kukla mu byla sejmuta až po rozhodnutí soudu, že během soudního přelíčení nemohou být pořizované žádné fotografie ani videa. Předsedkyně senátu Pamela Záleská označila původní dohodu o trestu ve výši 10 let za příliš nízkou a navrhla 15leté vězení. „Obviněný zobchodoval lidský život. Prodal hodnotu, kterou trestní řád přísně chrání,“ argumentovala soudkyně. Andruskó nakonec po poradě s obhájcem dohodu o patnáctiletém trestu přijal.

Po schválení dohody o vině a trestu se Andruskó dostal definitivně do pozice svědka v případě procesu s dalšími čtyřmi obviněnými.

Neprůstřelná helma, psi a samopaly. Soud s Kočnerem provázela mimořádná opatření

Evropa

V kauze vraždy novináře Kuciaka tak padl první právoplatný trest. Rozsudek je pravomocný, není možné se proti němu odvolat. Bratr zavražděného novináře Jozef Kuciak na sociální síti označil 15letý trest za nízký. „Nemůžeme vyhrát, protože to, co jsme ztratili, nám už nic nevrátí. Ale jsem moc rád, že první je potrestán. Teď to už bude jen těžší,” uvedl.

Kdyby bylo po mém, dostal by doživotí.
Matka Kuciakovy snoubenky

Matka zavražděné Martiny Zlatica Kušnírová poděkovala soudu, že se nenechal zastrašit. „Kdyby bylo po mém, dostal by doživotí,“ řekla televizi Markíza. Kušnírová zdůraznila, že Anruskóovi nikdy neodpustí. „Spravedlnost jde správným směrem. Doufám, že takto bude pokračovat celý soudní proces a spravedlnost zvítězí,“ dodala.

Specializovaný soud bude od 13. ledna 2020 projednávat případ dalších čtyř obviněných, Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsové, Miroslava Marčeka a Tomáše Szabóa. Těm hrozí 25 let až doživotí. Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Kuciakův vrah chce dohodu o vině a trestu

Evropa

Andruskó se stal zprostředkovatelem v případě vraždy novináře a jeho snoubenky za 50 tisíc eur (1,3 milionu korun) a příslib odpuštění dluhu ve výši 20 tisíc eur (510 tisíc korun). Od Zsuzsové dostal Kuciakovy fotografie, odevzdal je bývalému policistovi Szabóovi, který společně se svým bratrancem, bývalým vojákem z povolání Marčekem, přijali objednávku na vraždu novináře. Policie považovala původně za vykonavatele vraždy Szabóa, ale v průběhu vyšetřování se k vykonání vraždy přiznal Marček.

Reklama

Výběr článků

Načítám