Hlavní obsah

U řecko-tureckých hranic se hromadí migranti, Ankara přestává plnit dohodu s EU

– Ankara/Athény

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v pátek informoval na Twitteru, že se u hranic Turecka s Řeckem shromáždila značná skupina běženců a migrantů, kteří se pokoušejí dostat do země ilegálně. Dodal, že Řecko to neumožní a zesiluje ostrahu hranice. U řeky Evros už nasadili řečtí pohraničníci slzný plyn, protože se hranici pokusila přejít zvlášť početná skupina lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti u turecko-řeckých hranicVideo: Reuters

 
Článek

„Významný počet migrantů a uprchlíků se ve velkých skupinách shromáždil u pozemní řecko-turecké hranice a pokusil se nezákonně vstoupit do země,“ uvedl řecký premiér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti překonávají hranici mezi Tureckem a Řeckem přes řeku.Video: Reuters

„Řeknu to jasně: nebudu tolerovány žádné nezákonné vstupy do Řecka. Zesilujeme ostrahu našich hranic,“ dodal Mitsotakis.

Premiér ještě uvedl, že „Řecko nenese žádnou odpovědnost za tragické události v Sýrii a nebude trpět důsledky rozhodnutí jiných“. O situaci už informoval EU.

Turecké noviny Yeni Safak už zveřejnily video, jak se u přechodu Pazarkule mezi Řeckem a Tureckem shromáždily skupiny migrantů. Další turecký list Hürriyet zase zveřejnil záběry, jak migranti přecházejí přes hraniční řeku Evros. Tam podle řeckého deníku Kathimerini použili pohraničníci k odstrašení migrantů slzný plyn. Důvodem bylo, že to bylo poprvé, co se tak velká skupina migrantů pokusila hromadně překročit řeku Evros.

Turecko přestalo plnit dohodu s EU, migranty pouští

Migranti se přiblížili k hranicím poté, co jim Turecko umožnilo vydat se na cestu do Evropy.

Foto: Huseyin Aldemir, Reuters

Migranti čekají u hranic Turecka s Řeckem.

„Rozhodli jsme se s okamžitou platností nezastavovat nelegální syrské migranty ze Sýrie, aby se po zemi či po moři dostali do Evropy,“ uvedl nejmenovaný turecký představitel. Podle agentury Reuters nemají turečtí policisté, pohraničníci a příslušníci pobřežní stráže zasahovat proti skupinám migrantů mířícím do Evropy, kam prchají před boji v Idlibu. Ankara tak de facto vypověděla dohodu s EU, že bude bránit migrantům v cestě do Evropy. Snaží se tlačit na Brusel, aby podpořil Turecko ve své snaze udržet kontrolu na syrským Idlibem, ve kterém od prosince postupují syrské vládní síly.

Už nebudeme zastavovat uprchlíky mířící do Evropy, zní z Turecka

Blízký a Střední východ

Bulharsko kvůli tureckému postupu vyslalo na hranici Tureckem tisícovku vojáků, kteří mají zabránit nelegálnímu vstupu migrantů na své území, uvedl ministr obrany Krasimir Karakačanov.

Reklama

Výběr článků

Načítám