Hlavní obsah

U podezřelého ze střelby na cizince v Itálii našli Mein Kampf

Macerata (Itálie)
Aktualizováno

Sobotní střelba z auta na lidi tmavé pleti ve městě Macerata rozpoutala v předvolební Itálii bouřlivou debatu o migraci a rasismu. U 28letého podezřelého jménem Luca Traini se totiž podle nedělní zprávy tiskové agentury ANSA našla kniha Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj). Při sobotním zatčení navíc udělal fašistický pozdrav.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Luca Traini, který měl z jedoucího vozu střílet po migrantech.

Článek

Střelba si vyžádala šest zraněných, z nichž jeden je v kritickém stavu. Šlo o africké migranty z Mali, Ghany a Nigérie. Jedna z obětí je žena. Někteří z nich žijí podle policie v Itálii již delší dobu, jiní jsou žadateli o azyl. Jsou ve věku 22 až 33 let.

Střílel i na sídlo vládní strany

Pachatel jednal sám a svůj čin dopředu plánoval, jak uvedl italský ministr vnitra Marco Minniti. Čin podle něj nese stopy rasové nenávisti. „Jde o pravicový extremismus s jasným odkazem na fašismus a nacismus,” dodal. Agentura DPA informovala, že z auta se střílelo i na sídlo vládní levicové Demokratické strany (PD).

„Skončil jsem tu jen proto, jakou mám barvu kůže,” řekl v neděli listu La Stampa jeden ze zraněných, 25letý Nigerijec. „Zranění, které mi vhání slzy do očí, není vidět. V mém nitru to vypadá mnohem hůře, než se zvenčí zdá,” přidala se 29letá žena, která při útoku utrpěla zranění nohy.

Foto: Guido Picchio, ČTK/AP

Snímek z italského města Macerata, kde útočník zranil několik lidí.

Traini byl zadržen krátce po střelbě a převezen do vazební věznice v Anconě. Podle italských médií, která se odvolávají na zdroje z vyšetřování, neprojevil nad svým činem žádnou lítost.

Údajná pomsta

Agentura ANSA napsala, že se u něj při domovní prohlídce našla kromě Mein Kampfu i kniha o fašistickém vůdci Benitovi Mussolinim, krajně pravicové propagandistické materiály či vlajka s keltským křížem, kterou používají příznivci myšlenky nadřazenosti bílé rasy.

Bezprostředním důvodem, proč se Traini rozhodl střílet na migranty z Afriky, byla podle italských médií touha pomstít vraždu 18leté Římanky Pamely Mastropietrové, která se údajně stala obětí drogového dealera původem z Nigérie.

Řada italských politiků vyjádřila obavu, že střelba v Maceratě poznamená kampaň před parlamentními volbami, které se v Itálii budou konat 4. března. Nemálo politiků již v sobotu čin v Maceratě odsoudilo a varovalo před eskalací násilí.

Deník La Repubblica připomněl, že Traini loni zcela neúspěšně kandidoval v italských komunálních volbách za protiimigrační stranu Liga Severu. Dosud nebyl trestán, nyní měl však střílet z vozu Alfa Romeo na několika místech města. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám