Hlavní obsah

Německou seniorku opět odsoudili do vězení za popírání holokaustu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na 14 měsíců do vězení poslal v úterý odvolací soud v Detmoldu v Severním Porýní-Vestfálsku Ursulu Haverbeckovou, která popírá holokaust. Devětaosmdesátiletou ženu shledal vinnou z podněcování nenávisti. Její právníci chtějí verdikt nechat ještě přezkoumat vrchním zemským soudem v Hammu.

Foto: Bernd Thissen, ČTK/AP

Ursula Haverbeckiová u soudu v Detmoldu 23. listopadu

Článek

Obžaloba požadovala trest 18 měsíců za to, že Haverbecková loni v souvislosti s procesem proti bývalému dozorci v Osvětimi Reinholdu Hanningovi v dopisech a spiscích popírala holokaust. Obhajoba pro svou klientku žádala osvobození, soudce se nakonec přiklonil na stranu obžaloby.

Loni dostala osm měsíců za stejný čin v Detmeldu, když starostovi napsala, že Osvětim byl pracovní tábor. [celá zpráva]

Foto: Bernd Thissen, ČTK/AP

Ursula Haverbecková při příchodu do soudní síně 23. listopadu

Proti Haverbeckové, jejíž manžel byl v začátcích hitlerovského režimu ve vedení nacistické strany NSDAP, je v různých částech Německa v posledních letech vedeno více podobných soudních řízení.

V říjnu jí soud v Berlíně vyměřil šest měsíců odnětí svobody za podněcování nenávisti, v srpnu ji zase dvěma roky vězení potrestal soud v dolnosaském Verdenu za popírání zločinů nacistického režimu.

Verdikty jsou zatím nepravomocné a Haverbecková se proti nim odvolává.

Nacisté a jejich spojenci během druhé světové války vyvraždili v rámci takzvaného konečného řešení židovské otázky na šest miliónů Židů. Popírání holokaustu je v Německu trestné, hrozí za něj až pětiletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám