Hlavní obsah

U německých Cách vyslýchali kvůli teroru v Paříži sedm lidí

– Berlín • Aktualizováno

Německá policie v úterý zadržela v okolí Cách sedm lidí kvůli podezření, že mají spojitost s pátečními teroristickými útoky v Paříži. Podle policejních informací byli všichni zadržení cizinci, jejich státní příslušnost ale úřady neupřesnily. Policie do večera všechny propustila.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Dostali jsme informace, že se jeden z lidí hledaných v souvislosti s Paříží zřejmě pohybuje v naší oblasti," řekl mluvčí cášské policie.

Podle serveru Spiegel Online zasahovala policie na základě informací od svědkyně, která se domnívala, že v obchodě poznala Abdeslama, jenž údajně pronajal vůz, který k pařížskému klubu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky.

Policisté nejprve v 09:30 SEČ zadržela jednoho muže a dvě ženy poté, co navštívili úřad práce v pohraničním městě Alsdorf asi deset kilometrů severně od Cách. Odpoledne při dvou samostatných zásazích ve stejném městě zadržela celkem čtyři muže.

Všechny zadržené policisté vyslechli a propustili. Hledaný Abdeslam však mezi zadrženými nebyl.

Může jít o hledaného Abdeslama

Cáchy se nachází na západě Německa v blízkosti hranic s Belgií. Už dříve se objevily informace, že z Francie do Belgie unikl šestadvacetiletý Salah Abdeslam, jenž údajně pronajal vůz, který k pařížskému klubu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky.

Abdelsalam se zhruba před dvěma měsíci v Německu pohyboval, policie ho kontrolovala poblíž Pasova, když přejížděl do Rakouska. Tehdy policistům sdělil, že do alpské země jede na dovolenou. Policie uvedla, že v té době ještě nebyly žádné indicie toho, že by měl Abdelsalam nějaké kontakty s teroristy.

Známí útočníci z Paříže a jejich komplici

Abdelhamid Abaaoud

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Policisté ho podle informací rádia RTL identifikovali jako hlavu teroristické buňky, jež útoky v Paříži zosnovala. 

Ahmad Al Mohammad

Otisky prstů potvrdily, že byl Mohammad v říjnu zaregistrován na řeckém ostrově Leros, kde požádal o azyl. Použil při tom falešný syrský pas.

Samy Amimour

Stopy po jeho aktivitách zavedly vyšetřovatele na předměstí Bobigny, na severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Policie zadržela i tři jeho příbuzné.

Salah Abdeslam

Foto: francouzská policie

Francouzská policie po 26letém Salahu Abdeslamovi stále bezvýsledně pátrá.

Salah Abdeslam je bruselský rodák, jenž v Belgii vypůjčil černý Volkswagen Polo - jedno ze dvou aut, v němž teroristé přijeli do Paříže. Belgická policie ho zadržela na bruselském předměstí Molenbeek.

Další jména

Policie zveřejnila ještě další jména: Omar Ismail Mostefai, jeho identita byla známa jako první, Bilal Hadafi a bratři Salaha Abeslama Ibrahím a Muhammed.

Další podrobnosti o útočnících čtěte ZDE.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám