Hlavní obsah

Tymošenková komplikuje vznik nové ukrajinské vlády, klade si další podmínky

– Kyjev

Tvorba nové ukrajinské vládní koalice vázne, protože strana Otčina (Vlast) expremiérky Julije Tymošenkové si klade nové podmínky. Bez Otčiny ale dvě největší parlamentní strany - prezidentský Blok Petra Porošenka a Lidová fronta - novou vládu nesestaví.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Julija Tymošenková

Článek

Radikální strana a hnutí Svépomoc, které byly členy dřívější koalice, účast v novém seskupení odmítly, proto je nutné získat podporu 19 poslanců Otčiny. BPP a Lidová fronta mají v 450členném parlamentu celkem 216 poslanců.

Předsedkyně Otčiny Tymošenková oznámila, že její strana si klade pro svou účast ve vládě 15 až 20 nových podmínek. Je mezi nimi zrušení daňového zatížení penzí nebo odvolání vládního rozhodnutí o výrazném zvýšení poplatků za energie. Zdražení plynu pro domácnosti bylo přitom jednou z hlavních podmínek pro záchranný program Mezinárodního měnového fondu.

Nová vláda by měla nahradit kabinet Arsenije Jaceňuka, který v únoru ztratil parlamentní podporu. Neodstoupí však do té doby, dokud nebude podepsána dohoda o nové vládní koalici a o jejím programu.

Podle kyjevských médií není pravděpodobné, že se podaří dohody dosáhnout tento týden.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Julija Tymošenková

Pokud se strany nedohodnou, bude Ukrajina stát před hrozbou nových mimořádných parlamentních voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám