Hlavní obsah

Tvrzení Ruska o Sputniku je zavádějící, ohradil se slovenský SÚKL

Právo, Novinky, ČTK, jem, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) odmítl nařčení Ruska z porušení smlouvy na dodávky vakcíny proti koronaviru Sputnik V. Moskvě vadí, že přípravek zkoumala místní laboratoř. SÚKL tvrdí, že žádal otestování v certifikovaných laboratořích EU, ty ale měly plno. Navíc je obsah smlouvy o dodávce Sputniku tajný, a tak se jím ústav nemohl řídit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na letišti v Košicích přistál 1. března vojenský letoun s ruskými vakcínami Sputnik V (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

SÚKL ve své reakci označil kritiku Rusů, že preparát netestovala certifikovaná laboratoř EU, za zavádějící, neboť tyto laboratoře kontrolují kvalitu vakcín, jež byly registrovány v evropském bloku, což ale Sputnik V není.

SÚKL vysvětlil, že když oficiální laboratoře Evropské unie jeho žádost pro vytíženost odmítly, obrátil se na akreditovanou laboratoř Biomedicínského centra Slovenské akademie věd (SAV). Ta má platné osvědčení ohledně kontroly kvality léků a testy provedla.

Podle jejích zjištění se složení Sputniku dodaného na Slovensko liší od toho, který byl posuzován a hodnocen Evropskou lékovou agenturou (EMA) a lékařským časopisem The Lancet.

Dodali nám jiný Sputnik V, vakcíny spojuje pouze název, uvedl slovenský lékový úřad

Evropa

„Podle publikovaných zpráv by se Sputnik V měl používat přibližně ve 40 zemích světa, ale tyto vakcíny spojuje jen název. Není prokázaná srovnatelnost a konzistentnost různých šarží vyrobených na různých místech. Ve vícero případech se jeví, že jde o vakcíny s rozdílnými vlastnostmi,” uvedl SÚKL.

Zmíněné rozdílné vlastnosti jednotlivých dávek Sputniku V se podle SÚKL týkají například složení a způsobu výroby vakcíny, a není je proto možné schválit k užití.

Tak to vraťte, obrátili Rusové

Ruský fond přímých investic (RDIF), který má na starosti prodej ruského očkování do zahraničí, na vyjádření slovenského lékového úřadu reagoval žádostí, aby Slováci 200 tisíc dávek, které dostali na základě dohody v tichosti uzavřené s nyní již bývalým slovenským premiérem Igorem Matovičem, vrátili. RDIF argumentuje porušením právě této dohody, jejíž znění ovšem SÚKL podle svého vyjádření neznal.

Tu zásilku Sputniku nám vraťte, udeřilo Rusko na Slováky

Evropa

Zda Slováci ruské vakcíny nakonec použijí, nebo je budou vracet, tak zatím zůstává nejasné. Jako pravděpodobnější se ale nyní zdá spíš vracení.

Aféra okolo první zásilky ruské vakcíny na Slovensko, která byla dovezena proti vůli koaličních partnerů, prohloubila v zemi vládní krizi. Ta vyústila ve výměnu premiéra i ministra zdravotnictví.

Matovič stojí za Rusy

Současný slovenský ministr financí a bývalý premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) v pátek potvrdil, že Rusko smlouvu o dodávce vakcín de facto vypovědělo.

Sputnik jen se souhlasem EMA, shodli se Babiš s Arenbergerem. Navzdory Zemanovi

Domácí

„Klíčový důvod je, že se cítí mimořádně poškození tím, že slovenský SÚKL svěřil posouzení této vakcíny neregistrovanému laboratoriu. Výsledky z tohoto laboratoria zaplavily celý svět,“ upozornil Matovič. „Rozčarování ruské strany plně chápu,“ dodal expremiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám