Hlavní obsah

Tusk: Imigrační politika otevřených dveří je nebezpečná, kvóty nemají většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Imigrační politika otevřených dveří je nebezpečná, navrhovaný systém kvót nemá v EU většinovou podporu a Unie by měla zavést přísnější bezpečnostní kontroly - mimo jiné zadržovat běžence v záchytných střediscích až rok a půl a mezitím je důsledně prověřit. Ve středu to před novináři několika evropských listů prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Někteří evropští představitelé nyní prohlašují, že migrační vlna je příliš velká na to, aby šla zastavit. Podle Tuska se ale mýlí a způsoby řešení migrační krize se podle něj musí změnit. „Myslím, že to, co dnes od našich lídrů můžeme očekávat, je změna tohoto způsobu uvažování. Tato změna přístupu ale musí být společnou snahou, to není jen o jednom předákovi,“ citoval server britského deníku The Guardian Tuska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bývalý polský premiér se jasně vymezil vůči německé kancléřce Angele Merkelové, jejíž vláda prosazuje stálý systém přerozdělování uprchlíků z míst ohrožených násilím a válkou, především však ze Sýrie. Jinak hrozí konec Schengenu, varuje Merkelová. Podle Tuska ale nemá závazný systém kvót v Evropské unie většinovou podporu. „A není to jen kvůli východní a střední části Evropy, ale i kvůli mnoha dalším zemím,“ uvedl Tusk a varoval před tím, že by se kvóty nepřijaly jednomyslně, ale jen kvalifikovanou většinou: „Ve střednědobém a dlouhodobém výhledu nemůžeme využít volbu kvalifikovanou většinou jako nějaké politické vydírání. Vůči stálému a povinnému mechanismu je skeptických více zemí, a já chápu proč“.

Podle něj je základem lepší ochrana vnější evropské hranice a snížení počtu nově příchozích uprchlíků. Pak budou jednotlivé členské státy připraveny projevit více solidarity.

Prověřování 18 měsíců

Tusk upozornil, že hrozí ztráta důvěry veřejnosti. „Dnešní debata se nevede mezi politiky, intelektuály nebo komentátory. Poprvé za mnoho let jsem si všiml, že ta debata je skutečně veřejná, protože panuje opravdový strach a nejistota. Ty pocity na ulici vnímáte. Mluvíme o kapacitě. Nikdo dnes není připraven přijmout takové počty lidí, ani Německo ne,“ prohlásil Tusk.

Podle šéfa Evropské rady se také musí věnovat pozornost bezpečnosti. „Pokud si chcete prověřit migranty nebo uprchlíky, pak potřebujete víc času než minutu na snímání otisků prstů. V mezinárodním a také v evropském právu máme pravidlo 18 měsíců pro potřebné prověřování. Migranty lze a měli by se zadržovat, dokud není prověřování dokončeno. To není povinnost jenom pro hraniční země, můžeme to dělat na spoustě míst v Evropě, ale musíme si otevřeně říct, že to budeme dělat,“ poznamenal.

Tusk se kromě jiného pozastavil nad tím, že zdaleka ne všichni migranti jsou ze Sýrie. „To slouží jako takové ospravedlnění, že máme jen uprchlíky ze Sýrie, a proto musíme být takto otevření. To není pravda. Syřanů je jen 28 až 30 procent,“ uvedl.

Jak ale upozornil Guardian, Syřané podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v říjnu tvořili téměř dvě třetiny lidí, kteří přišli z Turecka do EU přes řecké ostrovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám