Hlavní obsah

Tusk: EU se Britům snaží vyhovět, omezení pohybu lidí a sociálních dávek je ale problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Mezi zeměmi Evropské unie panuje silná vůle vyhovět reformním požadavkům Londýna, členské státy ale nejsou zajedno v postoji k britskému návrhu omezit migraci do Británie z ostatních částí EU. Uvedl to předseda Evropské rady Donald Tusk v dopisu lídrům členských zemí. Tusk nicméně věří, že v únoru 2016 lze dosáhnout konečné dohody s Brity.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Ze čtyř hlavních oblastí britských návrhů Tusk vidí možnou dohodu ohledně měnové politiky, hospodářské soutěže a státní svrchovanosti.

"Čtvrtý koš o sociálních dávkách a volném pohybu osob je nejcitlivější. Bude vyžadovat důkladnou politickou diskusi na našem prosincovém setkání," poznamenal předseda Evropské rady.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naším cílem je najít řešení, které vyjde vstříc očekáváním britského premiéra (Davida Camerona) a současně zpevní základy, na kterých leží EU.
Předseda evropské rady Donald Tusk

Není podle něj totiž shoda ohledně britského požadavku, aby lidé přicházející do Británie z jiných zemí Unie měli nárok na sociální dávky až poté, co budou v Británii čtyři roky žít a přispívat do sociálního systému.

"Naším cílem je najít řešení, které vyjde vstříc očekáváním britského premiéra (Davida Camerona) a současně zpevní základy, na kterých leží EU," napsal bývalý polský premiér v dopise adresovaném do metropolí unijních zemí před nadcházejícím summitem EU, jemuž bude z titulu své funkce předsedat.

Británie jako destabilizační faktor

Tusk zdůraznil, že je naléhavě třeba najít dohodu s Cameronem. "Nejistota ohledně budoucnosti Británie v Evropské unii je destabilizační faktor. A proto musíme najít způsob, jak odpovědět britským obavám co nejrychleji," vyzval předseda Evropské rady nejvyšší představitele unijních zemí.

Foto: ČTK/AP

Britský premiér David Cameron

"Prosincový summit EU by měl odpovědět na všechny politické polemiky ve vztahu k procesu (kolem Británie). Po důkladné politické diskusi bychom měli být s to připravit konkrétní návrh ke konečnému přijetí v únoru (2016)," napsal také Tusk.

Cameron slíbil britským voličům uspořádat do konce roku 2017 referendum o dalším členství země v EU. Varoval, že bez reforem, které by přiblížily evropskou integraci britským představám, hrozí odchod Spojeného království z osmadvacítky. To by podle mnohých analytiků EU velmi poškodilo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám