Hlavní obsah

Tusk se obává, že se EU s Británií nedohodne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valletta

Předseda Evropské rady Donald Tusk má obavy, že bude velmi těžké dosáhnout dohody o požadavcích Velké Británie pro to, aby mohla tato země setrvat v unii. Uvedl to ve čtvrtek po summitu na Maltě.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„Jejich požadavky (Britů) jsou tvrdé, a to je důvod, proč je téma pro mne tak zajímavé, ale musím říci, že bude velmi těžké najít shodu,” dodal Tusk podle BBC. Podle něj je stěží možné, aby se vše projednalo už v prosinci.

”Neexistuje žádná záruka, že to dokážeme do prosince,” uvedl Tusk. Brusel už v úterý dal najevo, že změny základních svobod považuje za problematické. [celá zpráva]

Britský premiér David Cameron slíbil uspořádat referendum o britském setrvání v EU do konce roku 2017. Zachování členství je podle svých úterních výroků připraven podpořit v případě, že dosáhne s EU do konce tohoto roku dohod o určitých hospodářských reformách, omezení byrokracie a zejména volného pohybu osob. Londýn chce zpřísnit podmínky pobytu v Británii pro ty občany EU, které tam usilují o sociální dávky. [celá zpráva]

Cameron se summitu o migraci na Maltě neúčastnil, protože je v Británii na návštěvě indický premiér Nárendra Módí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám