Hlavní obsah

Tusk chválí Polsko za migrační politiku a lituje ostatní partnery z V4

Právo, Pavol Minárik

Polská vláda v otázce utečenců postupuje obezřetně a nepokazila své zemi reputaci, což - bohužel - nelze říci o některých přátelích, kterým se to podařilo výjimečně účinně, uvedl v pátek večer na závěr Evropského fóra nových idejí v severopolských Sopotech předseda Evropské rady (ER) Donald Tusk.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Tusk během vystoupení na Valném shromáždění OSN.

Článek

Tusk, který je předchůdcem současné polské premiérky Ewy Kopaczové a jejím bývalým stranickým šéfem v Občanské platformě, zdůraznil, že si „výjimečně vysoko cení nedávného rozhodnutí polské vlády v této extrémně komplikované situaci, které je hlasem zdravého rozumu.“

Polsko jako jediná země visegrádské čtyřky, jež kromě Polska sdružuje i Česko, Slovensko a Maďarsko, hlasovalo v Bruselu 22. září pro zavedení kvót na rozdělení 120 tisíc uprchlíků mezi státy EU, což značná část polské opozice označila za zradu partnerů z V4, s nimiž bylo Polsko dohodnuto na jednotném postoji – odmítnutí kvót.

Není moudrých ani kompetentních

Šéf ER zároveň přiznal, že v otázce migrační politiky dnes neexistují dobrá rozhodnutí a nikdo v Evropě „ není v této otázce dostatečně moudrý ani kompetentní. Všichni s tím mají problém, rozdíl je jen v tom, že polská vláda si s tím celkem dobře poradila.“

Humanitní evropská politika může být podle něj účinná jen tehdy, jestliže se podaří zabránit panujícímu chaosu na vnějších evropských hranicích a urychleně nad nimi obnovit kontrolu.

Nejbezpečněji je v Evropě

„O tom kdo dnes migruje do Evropy, kdo je politický a kdo ekonomický utečenec, bohužel nerozhodujeme my, ale nejčastěji pašeráci lidí, rozhodnost běženců a někdy špatné počasí nad Středozemním mořem,“ zdůraznil Tusk. Optimistické na tom všem je, že „statisíce a obávám se, že zanedlouho milióny lidí utíkajících na starý kontinent, nepochybně ukazují, kde je nejdůstojněji a nejbezpečněji a že se Evropa chová k utečencům nejlépe na světě, dodal na závěr.

Reklama

Výběr článků

Načítám