Hlavní obsah

Tusk bude polským premiérem, úspěch slaví i odpůrci církve

Polsko
Aktualizováno

Občanská platforma (PO) polského premiéra Donalda Tuska se podle předběžných výsledků stane vítězem nedělních voleb. Velký úspěch slavila nová strana odpůrců církve s téměř 10 procenty. Státní volební komise v noci na pondělí uvedla, že po sečtení výsledků v 93 procentech volebních obvodů získala Tuskova strana necelých 39 procent hlasů.

Foto: Wojciech Olkusnik, Reuters

Donald Tusk se těší s volebního vítězství se svými příznivci.

Článek

Jeho dosavadní koaliční partner Polská lidová strana získal 9, 51 procenta hlasů a  Obě strany by tak v Sejmu, který má 460 křesel, získaly těsnou většinu 236 křesel.

Na druhém místě je národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského se 30 procenty hlasů. Takový výsledek by pro stranu znamenal zisk 165 poslaneckých křesel. Média již nyní Kaczyńskému připomínají jeho slib daný před volbami, že v případě neúspěchu odstoupí.

Podle agentury PAP to odpovídá zisku 188 mandátů. Tusk se tak zřejmě stane prvním polským premiérem od roku 1989, který povede vládu ve dvou volebních obdobích za sebou.

Foto: Wojciech Olkusnik, Reuters

Donald Tusk líbá svou ženu Malgorzatu.

Touha po stabilitě 

Výsledky voleb hodnotí komentáře polských listů jako touhu voličů po stabilitě. "Poláci došli k závěru, že mimo všech svých chyb a slabostí PO zaručuje stabilitu," píše konzervativní Rzeczpospolita.

"Šéf vítězné strany nepřekvapí koalicí z kosmu, ministři nás nezasypou absurdními nápady," uvedl v komentáři Dziennik-Gazeta Prawna. Připomněl tak období vlády PiS, které vytvořilo kuriózní koalici s populisty z agrárně anarchistické Sebeobrany a ortodoxní národně-katolickou Ligou polských rodin.

"PiS se od loňského léta stalo rukojmím emocí kolem smolenské katastrofy," píše o volební porážce PiS Rzeczpospolita. Podle jejího komentátora teze o tom, že nešlo o letecké neštěstí, ale o atentát na prezidenta, vystrašila voliče ze středu politického spektra. "PiS, a minimálně někteří jeho hlavní představitelé, systematicky prohrávali válku o rozum," konstatuje deník.

Úspěch odpůrců církve

Na třetím místě je podle předběžných výsledků antiklerikální Palikotovo hnutí. Strana dosáhla na 9,81 procenta hlasů, přitom vznikla až počátkem léta, kdy ji založil bývalý člen PO Janusz Palikot. Od počátku se ostře postavila proti církvi. Obhajuje také právo žen na potraty. Bodovala zřejmě u mladších voličů, jimž klerikalismus nevoní. Je největším překvapením voleb, ještě před pár týdny neměl v průzkumech šanci se dostat do Sejmu.

Práh potřebný pro vstup do Sejmu překonal ještě Svaz demokratické levice, který podle předběžných výsledků podpořilo 8,24 procenta voličů. Dosud přitom měla vždy nad deset procent. V dolní komoře parlamentu podle předběžných výsledků zasednou dva poslanci zastupující německou menšinu. PiS přitom varovalo, že Německo chce získat zpět západ Polska. [celá zpráva]

Volební účast dosáhla 48,63 procenta voličů. To je o sedm procentních bodů méně než při předchozích volbách před čtyřmi lety a odpovídá to volební účasti z roku 2001.

Celkové oficiální výsledky voleb do Sejmu a do Senátu polská ústřední volební komise oznámí v úterý večer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám