Hlavní obsah

Turečtí špióni chtěli od Němců pomoc se sledováním lidí, Berlín místo toho dotyčné varoval

Berlín

Turecká tajná služba předala německým zpravodajcům informace asi o třech stovkách lidí sledovaných na území Německa, které považuje za příznivce duchovního Fethullaha Gülena. Spolková zpravodajská služba (BND) ale patrně reagovala jinak, než Turci čekali. Sledované varovala. Informovala o tom v úterý agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana označuje Gülena za původce loňského údajného pokusu o puč a po nepovedeném převratu rozjela čistky, v rámci nichž se zbavuje (mimo jiné) lidí, které s ním spojuje.

Turecké tajné služby sledují Gülenovy údajné příznivce i v zahraničí. Tentokrát se ale přepočítaly.

Šéf turecké tajné služby MIT se na únorové bezpečnostní konferenci v Mnichově setkal s šéfem BND Bruno Kahlem a předal mu seznam více než 300 lidí a 200 organizací, které mají být spojené s Gülenovým hnutím.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Muslimský duchovní Fethullah Gülen

Na seznamu byly mimo jiné adresy nebo telefonní čísla dotčených a v mnoha případech i fotografie pořízené při jejich sledování.

Kahl namísto spolupráce seznam předal vládě a německé civilní kontrarozvědce. Posléze o něm byli informováni nejvyšší státní zástupce, kontrarozvědky jednotlivých zemí a policejní orgány.

Z obavy o bezpečnost osob na tureckém seznamu, německé úřady dotčené varovaly před sledováním. Tito lidé by podle nich měli dobře zvážit jakoukoliv cestu do Turecka nebo i jen vstup do prostor některého z tureckých konzulátů a zastupitelství v Německu.

Postup Ankary vůči části Turků žijících v Německu tvrdě kritizují němečtí politici i zástupci bezpečnostních složek. „Je to zcela nepřijatelné, že turecká tajná služba sleduje lidi v Dolním Sasku,” uvedl tamní ministr vnitra Boris Pistorius. Vedle Dolního Saska se případ týká zejména Severního Porýní-Vestfálska.

Reklama

Výběr článků

Načítám